2020. február 25., kedd
Mátyás

Életmód

Hogyan csomagoljuk diétás ételeinket?

Manapság sokan diétáznak vagy azért, mert fogyókúráznak, vagy azért mert meg akarják előzni a betegségeket, vagy mert valamilyen működési zavarral küszködnek. A diétás életmód tárháza kifogyhatatlan.

Akárhogy is nézzük, a diétás ételeket ugyan össze lehet válogatni az éttermekben, azonban az nem mindig olcsó, illetve olyan diétás menü nem létezik, amelyik mindenkinek egyformán jó lehet.


Sokan törik a fejüket, hogyan érdemes az otthon elkészített diétás menüt becsomagolni úgy, hogy magukkal tudják vinni a munkahelyükre, ahol ebédidőben elfogyaszthatják.

Tervezés


Először is nagyon és pontosan kell tudni, hogy mit akarunk enni, illetve magunkkal vinni másnap. Akinek muszáj, az kiszámolja a kalória és az étel szénhidráttartalmát, ha kell 10 dekára kimérve készíti el, hogy mennyi elfogyasztható anyagtartalom van benne. Ezt gyakran látjuk például azoknál, akik szeretnének az életmódváltásuk keretében leadni a túlsúlyukból.

Aki diétázik, és családja, férje, több gyermeke van, az először a családjának csinál egy olyan menüt, amit mindenki szeret és jóllakik vele. Viszont a diétázó egyúttal felteszi a gáztűzhelyre a saját ételét is, amelyből akár többet is készít, hogy másnapra is maradjon. Azonban ha változatosságra vágyik az illető, akkor többféle ízesebb falatot vagy salátát állíthat össze.

Ez a procedúra az esti időszakban több órát is igénybe vehet, de akik gyakorlott diétás szakácsok, azok tudják, hogy megéri a befektetésért. Cserébe egészséges, kiegyensúlyozott állapotban részesülnek.

Edények és a hűtő használata

Nagyon nagy szolgálatot tehetnek a mini, ételek tárolására alkalmas dobozkák, továbbá a celofán, a műanyagfóliák, vagy az alufólia, a különböző tetővel rendelkező kis méretű ételhordók. Az ételeket – azok elkészülte után – a dobozkákba bele lehet helyezni és a másnapi felhasználásig behűteni.

Persze ez nem lehet újdonság azoknak, akik magukkal kell, hogy vigyék az előre elkészített táplálékukat.

Léteznek már kisebb méretű hűtőtáskák is, amelyeket kényelmesen lehet szállítani kézben is, sőt a meleg nyári napokon ez kifejezetten hasznos, lehűtik az élelmiszert, nem savanyodik meg. A munkahelyen aztán megoldható az ételek további hűtése.

Az ideális helyzet

Szerencsés esetben ha van minikonyha, akkor ezeket az ételeket a mikróban fel is lehet melegíteni, vagy ha van gáztűzhely, akkor ott is elő lehet állítani az ételt zacskós, szárított alapanyagokból, vagy 10 perc alatt meg lehet főzni néhány tojást.

Amennyiben van a munkahelyen üzemi étkezde, akkor ott is vannak kímélő ételek, amelyek esetleg diétásak, az illető diétázó kaphat egy tál meleg levest, vagy salátát is. És máris megoldódott a napi saját kezű menücsomagolás és szállítás.

Kapcsolódó Cikkek

 • Ez vár a gyerekre a középiskolai szóbeli felvételin

  Ez vár a gyerekre a középiskolai szóbeli felvételin

  A héten megkezdődtek a középiskolai szóbeli felvételik. Mivel két különböző általános iskola jeles bizonyítványa között lehet  tudásbeli különbség, a szóbelin viszont a tanulók megmutathatják, hogyan feleltek meg a követelményeknek.

 • Az irodai elrendezés pszichológiája

  Az irodai elrendezés pszichológiája

  A hatékony munkavégzéshez elengedhetetlen a jó elrendezésű iroda. Nem mindegy hogy, milyen helyiségben, hány ember dolgozik együtt. Fontos mehatározni, hogy közös-e a munkaterület, vagy teljesen más részét végzik el az ott dolgozók a munkafolyamatnak?

 • Élessze újra növényeit!

  Élessze újra növényeit!

  Sok háztartásban télen elszáradnak a cserepes növények. Ez gondot okozhat, mert a levegő nem frissül és a szoba megszokott dísze is elpusztul. Ettől elég szomorú lesz a lakás.

 • A szemvidítófű lelket is vidítja!

  A szemvidítófű lelket is vidítja!

  A természet évszázadok óta kínál megoldásokat különféle testi bajokra. Kevéssé ismerjük őket, főként a modern gyógyszer tudomány fejlődésével háttérbe került a hatásuk.