EUR: 352,69 Ft
CHF: 331,81 Ft
2020. július 12., vasárnap
Dalma, Izabella

Belföld

Igazságtalannak tartják a magyarok a gyöngyöspatai ítéletet

A bírói ítélet szerint százmillió forintos kártérítést kellene fizetnie Gyöngyöspata volt és jelenlegi fenntartójának az ott élő roma gyermekek iskolai szegregációjának ügyében. A Századvég szerint a magyarok több mint kétharmada igazságtalannak tartja az ítéletet, a kormány pedig az önkormányzatot csődbe juttató összeg kifizetése helyett oktatással kompenzálna.

Orbán Viktor a miniszterelnök az ügyben arról beszélt, hogy „a magyarok nem rasszisták, nem utasítják el a cigányokat élből”, de azt a magyar ember sohasem fogja elfogadni, ha pénzt adnak a semmiért.
Egy szerencsétlen bírói ítélet született, ráadásul a pert indítóknál is „a Soros-szervezeteket találjuk” – fogalmazott Orbán Viktor.


Provokációnak érzi az ügyet – mondta –, amely a cigány-magyar együttélés helyzetének javulását, a cigányok nyomorból való kiemelését elősegítő politikát torpedózhatja meg.

– Mindent megadunk, de pénzt nem adhatunk – közölte, megjegyezve azt is, hogy a baloldali-liberális kormányok időszakában indult iskolai gyakorlatról van szó, a Fidesz–KDNP-kormány más típusú felzárkóztatást vezetett be.


A kormányfő álláspontja az ügyben világos és egyértelmű: „a felzárkózás útja a cigányság számára is a tanuláson és a munkán keresztül vezet, és minden olyan megoldás támogatandó, amely nem bántja az igazságérzetet és nem rúgja fel a társadalmi békét” – közölte.

A miniszterelnökkel megegyező véleményen vannak a magyarok – derült ki a Századvég Alapítvány legfrissebb felméréséből. Ebben a megkérdezettek 69 százaléka igazságtalannak, eltúlzottnak véli a gyöngyöspatai roma családok kártérítésének mértékét, és mindössze a 20 százalékuk helyezkedett eltérő álláspontra. A baloldali szavazók 47 százaléka sem tartja megfelelőnek az összeget, a jobboldali választóknak pedig a 81 százaléka.

Mint ismert, a perben 2019 szeptemberében a Debreceni Ítélőtábla jogerős ítéletet hozott, és közel 100 millió forint kártérítés megfizetésére kötelezte az iskola volt és jelenlegi fenntartóját. Ennek nagyobb része, több mint 82 millió forint az előbbit, tehát a helyi önkormányzatot, míg a többi a hatvani tankerület terheli. Érdekesség, hogy a gyöngyöspatai önkormányzat által fizetendő összeg meghaladja a település éves költségvetését, így csődbe vinné a falut.

Szavazást indított az ügyben a Hír TV

A Hír TV Magyarország élőben című műsorában szombaton telefonos szavazást indított a gyöngyöspatai romáknak megítélt kártérítéssel kapcsolatban. A kérdés így hangzott:

„Ön kinek ad igazat? Orbán Viktornak, aki szerint igazságtalan munka nélkül milliókat kifizetni vagy a Soros-szervezeteknek, amelyek szerint százmilliós összeget kell kifizetni a gyöngyöspatai romáknak szegregáció miatt?”

A szavazás lapzártánk után ért véget, de lapzártánkkor szinte mindenki, összesen 96,1 százalék értett egyet Orbán Viktorral. A szavazás végeredményéről a keddi lapszámunkban adunk tájékoztatást.

 

Oktatással, ne pénzzel kárpótoljunk

– A baloldal idején valóban volt szegregáció a gyöngyöspatai iskolában, a cigány gyerekek ezért valóban szenvedtek hátrányt abban az időszakban. A helyzet rendezése azonban úgy igazságos, ha a cigány gyermekeket kárpótolják, éppen ezért az ő felzárkózásukat kell segíteni, méghozzá oktatással, képzéssel, fejlesztéssel és nyelvoktatással – fogalmazott a Fidesz kommunikációs igazgatója, Hollik István. A kormánypárti politikus arra biztatta a helyi roma családokat, hogy fogadják el a kormány javaslatát és a pénz helyett válasszák gyermekeik oktatását és fejlesztését.

Korábban Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára közölte, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy az ott élő gyermekek informatikai, nyelvi, valamint szakképzést kapjanak. – Ez nemcsak az ott élő romákon segítene, hanem a nem romák igazságérzetét is megnyugtatná – hangsúlyozta az államtitkár.

Kapcsolódó Cikkek

  • 250 milliárd a Magyar falu programra

    250 milliárd a Magyar falu programra

    A Magyar falu program keretösszege jövőre meghaladhatja a 250 milliárd forintot – jelentette ki a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos szombaton a Győr közeli Rábapatonán.