2020. július 13., hétfő
Jenő

Életmód

Így segíthetjük a gyereket a nyelvtanulásban

Szótárazás, szavak magolása, párbeszédek betanulása – a mai szülői generáció még így tanult angolul. A Funside Schoolban  szülői tréninget tartottak arról, hogy miként lehet kreatívan és motiváló módon támogatni az otthoni angolgyakorlást. Az iskola szakmai vezetője, Rozsos Réka olyan tippeket adott, amelyekkel élvezetes a nyelv gyakorlása.

A játékos szótanulás bárhol megvalósítható –  Profimedia

A szülőknek is fontos, hogy ne teherként nehezedjen a gyerekre a tanulás, hanem észrevétlenül  ragadjanak rá az alapok, hiszen ha egy gyerek kedve elmegy a tanulástól, akkor nehéz visszahozni a motivációt. Az elsődleges cél, hogy a gyerekek meg merjenek szólalni idegen nyelven.
– A mai szülőgeneráció nagy része még olyan nyelvórákra járt, ahol azt tanulta, hogy a szavakat be kell magolni, ahol a nyelvtanulás leginkább szótárazásból állt, ezért ezt várják a gyerekektől is. Leülnek velük hétvégén és jól kikérdezik a szavakat. A gyerekek nagy részének nem ez a kedvenc hétvégi elfoglaltsága – mondta Rozsos Réka, a Funside School szakmai vezetője. – Pedig az a játékos módszer, ahogy mi szavakat tanulunk az iskolában, bárhol megvalósítható. Otthon is lehet memóriakártyázni (magyar–angol szópárpárokkal), dominózni (rajz–angol szópárokkal), Amerikából jöttemet játszani angol nyelvű feladványokkal. A szavak gyakorlására a közös memóriajáték családi program, és kitűnő alkalom a szavak elismételtetésére. A játékosság mellett ez a másik legnagyobb motiváló erő, amire mi is építünk: a gyerekekre fordított minőségi figyelem és idő – véli Rozsos Réka. A Funside School szülőknek szóló tréningjén igyekeznek alapvető módszertani tippeket is átadni, amelyekkel a különböző tanulási stílusú gyerekeket tudják támogatni szüleik: ilyen a színkódos jegyzetelés, a gondolattérkép, a lakás „felcímkézése”, amivel például az otthoni környezet szavait lehet alaposan elsajátítani.


Apró trükkök

  • Állítsuk át a gyerek telefonját idegen nyelvre.
  • Fizessünk elő kedvenc online csatornájára a tanult nyelven.
  • Bátran beszéljünk a gyerekkel mi is az idegen nyelven akkor is, ha régen szólaltunk meg ezen a nyelven.

Kapcsolódó Cikkek