2020. július 10., péntek
Amália

Belföld

Így változnak a nyugdíjak 2020-ban

Idén is hatályba lépett néhány fontos változás, amely érinti a nyugdíjakat.

Fél évvel nő a nyugdíjkorhatár (64 évről 64 év 183 napra). Ennek következtében a korhatár betöltése alapján az 1956 első félévében születettek igényelhetik az öregségi nyugdíjukat 2020. július 1-jétől. (Az 1956. második félévében született személyek csak 2021. első felében töltik majd be a nyugdíjkorhatárukat.)


A hölgyek 2020-ban is életkoruktól függetlenül igényelhetik a nők kedvezményes nyugdíját, ha teljesítik annak feltételeit, mindenekelőtt ha idén megszerzik a legalább 40 évi jogosító időt. A jogosító időbe január 1-jétől beszámítható az örökbefogadói díjban részesülés időtartama is.

A nyugdíjak rendszeres emelésére természetesen idén januárban is sor kerül.  A nyugellátások (és az emelésre jogosító egyéb ellátások) erre az évre 2,8%-kal nőnek, mert az idei évre szóló költségvetési törvény ekkora inflációt becsül 2020-ra.


A 2,8%-os emelést megelőzően hajtják végre a 0,7%-os emelést mindazon ellátásokra, amelyekre egyösszegű korrekció járt 2019. novemberében. Így ezek a nyugdíjak összesen 3,52%-kal emelkednek most januárban.

Az emelt összegű nyugdíjakat a Magyar Államkincstár január 9-én utalja el mindazon nyugdíjasoknak, akiknek van bankszámlája (a bankszámlákon január 10-én jelenik meg a nyugdíj). Aki postai kézbesítés révén kapja a nyugdíját, a postai kézbesítési naptár szerint tájékozódhat arról, hogy melyik napon hozza a postás az ellátását (a kézbesítés január 14. után indul).

Ha az infláció tényleges mértéke a 2020. január és augusztus hónapokra mért adatok alapján meghaladná a 2,8%-ot, akkor 2020. novemberében a tényadatoknak megfelelően emelési korrekciót hajtanak majd végre.

A nyugdíj melletti munkavégzéssel szerzett kereset, jövedelem minden jogviszonyban járulékmentessé válik 2020. július 1-jétől.

Így nem csak a munkaviszonyban szerzett munkabér lesz járulékmentes (ami már 2019. január 1-jétől az), hanem bármely egyéb keresőtevékenységgel szerzett jövedelem (így például a vállalkozói, megbízási jogviszonyokban szerzett jövedelem is).

Ennek következtében 2020. július 1-jétől hatályon kívül helyezik a nyugdíjtörvény azon rendelkezéseit, amelyek alapján a nyugdíj mellett szerzett, nyugdíjjárulék alapját képező éves kereset egytizenketted részének fél százalékával meg kellett növelni a nyugdíj összegét (hiszen megszűnik a nyugdíjjárulék-alap minden kereset tekintetében).

Szintén a járulékmentesség általánossá tétele következtében hatályon kívül helyezik azt a rendelkezést is július 1-jétől, amely szerint  a nők kedvezményes nyugdíja mellett csak az éves összeghatárig (a minimálbér 18-szorosáig) terjedő, nyugdíjjárulék-alapot képező kereset mellett volt a nyugdíj is folyósítható.

Hatályba lépett 2020. január 1-jén a társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII. törvény (az új Tbj.), amely összevonta a nyugdíjjárulékot (10%), a természetbeni (4%) és a pénzbeli (3%) egészségbiztosítási járulékot, valamint a munkaerőpiaci járulékot (1,5%) egy új társadalombiztosítási járulékká, amelynek mértéke 18,5% (vagyis megegyezik az összevont négy járulék együttes mértékével). A törvény szerint a 18,5% társadalombiztosítási járulék 54%-a (azaz 9,99%) illeti meg a nyugdíjkasszát. A számok alapján összességében nem változott a nyugdíjrendszer finanszírozása, de egyszerűbbé válhat az adminisztrációja.

Dr.Farkas András

www.nyugdijguru.hu

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek