2020. július 04., szombat
Ulrik

Életmód

Így varázsolhatod az otthonodat a nyugalom szigetévé

Sajnos még ma is nagyon sokan vannak, akik kevésbé figyelnek a nyílászárók megválasztására, mert a felújítás, vagy építkezés során egy sor fontosabbnál fontosabb döntést kell meghozni. Pedig érdemes egy kicsit több időt és akár magasabb összeget szánni a nyílászárókra.

Nemcsak azért, mert a jó minőségű ablakok tartósabbak, hanem mert a legnagyobb hőveszteség az ablakokon keresztül távozik, így minőségi nyílászárókkal rengeteg energiát takaríthatunk meg, ami akár a rezsiköltségeken is látszódhat. Azonban emellett a nyílászárók kulcsszerepet játszanak a nyugodt és biztonságos családi otthon
megteremtésében is.


Búcsi János, a Deceuninck szakértője hívja fel a figyelmet néhány sarkalatos pontra a betörők és a zaj elleni védelem érdekében.

Bizonyára a legtöbbünknek nem ismeretlen az a bosszantó érzés, amikor a szomszéd szombat reggel hat órakor áll neki füvet nyírni, vagy épp a mellettünk lakó lelkes zenészpalánta gyakorol megállás nélkül a hangszerén. Az efféle, hétköznapi, mégis zavaró hanghatások remekül kiszűrhetők jól megválasztott nyílászárókkal.
Ha forgalmas utak, netán vasút közelében levő ingatlanról van szó, különösen fontos tájékoztatni a kivitelezőt és a tervezőt is erről, hiszen ezek extrém zajszennyezést is jelenthetnek, és persze a közúti és vasúti közlekedés más-más frekvenciával jár. A sztenderd szigetelésű ablakok kb. 35 dB-ig szűrik ki a zajokat, azonban vastagabb üvegezéssel ez növelhető akár 46 dB-ig is, amelynek alkalmazásával akár már forgalmas út mellett is nyugodtan alhatunk éjszaka.  


Ahhoz, hogy megnyugodhassunk afelől is, hogy a családunk biztonságban van, szintén rendkívül fontos
a jó minőségű nyílászárók választása. Ugyanis a betörők itt hatolnak be a házakba, ez tehát az otthonunk „elsődleges védelmi vonala”.

A tévhitekkel ellentétben a bűnözők elsősorban a keretet (tokprofilt) rongálják meg, hiszen az ablaküveg betörése körülményesebb és hangosabb is ennél. Érthető tehát, hogy kiemelt figyelmet érdemel a nyílászáróprofilok megválasztása. Vegyünk figyelembe olyan tulajdonságokat, mint a betörésvédelmi osztályozás, ami azt mutatja meg, mennyire nehéz megbabrálni egy-egy nyílászárót. Minél tovább tart ez a folyamat, annál kevésbé szívesen foglalkoznak vele a betörők, a tettenéréstől tartva. Egy gyakorlott bűnöző akár 15 másodperc alatt is betörhet az otthonunkba, ám ezt az időt jelentősen növelhetjük.

A Deceuninck RC2-es biztonsági besorolású Eforte ajtóprofiljai biztonsági mechanikai- fizikai elemekkel kombinálva készülnek, így minimum 3 percig ellenállnak a csavarhúzóval, fogóval, ékekkel történő betörésnek. Hamarosan pedig RC3-as változatban is elérhető lesz, amely azt jelenti, hogy az ajtónk legalább 5 percig ellenáll a két csavarhúzóval, feszítővassal történő betörési kísérletnek.

Ahhoz, hogy a legnagyobb biztonságban érezhessük magunkat, három fő pontra érdemes figyelni az ablakok választásánál: a mechanikai megerősítésre, azaz a biztonsági vasalatra és zár választásre, az elektronikus védelemre a nyílászárók környékén (riasztó, kamera), valamint a biztonsági üvegezésre.

A biztonsági üveget különösen érdemes alkalmazni, ha kisgyerekek is élnek a lakásban. Ugyanis az üvegen lévő biztonsági fólia megvédi őket a szilánkoktól, ha esetleg egy baleset során betörne az ablaküveg.

Kapcsolódó Cikkek

 • Szúnyogok ellen természetes módszerekkel!

  Szúnyogok ellen természetes módszerekkel!

  A szúnyogirtás minden korszaknak egy sajátos tevékenysége, enélkül a nyári estéket nemigen ússzák meg az emberek. Csapdosni ide-oda, szidni a kellemetlenkedő zümmögőket, úgy tűnik, sosem megy ki a divatból. Eme lények szívósak, szaporák.

 • Ruhára és autóra gyűjtenek a fiatalok

  Ruhára és autóra gyűjtenek a fiatalok

  Egyre tudatosabban spórolnak a fiatalok. Az OTP Bank megbízásából készült most egy kutatás, amelyből kiderült, hogy melyek a legfontosabb takarékossági szempontjaik.

 • Így erősítse felsőtestét és mellizomzatát!

  Így erősítse felsőtestét és mellizomzatát!

  Mind a nőknek, mind a férfiaknak fontos, hogy a súlycsökkenésük mellé kidolgozott legyen a felsőtestük. A hölgyek minden bizonnyal örülnek annak, ha vannak olyan tornagyakorlatok, amelyek korrekciós műtét nélkül segítenek karban tartani a megereszkedett melleket. Tíz tornagyakorlatot ajánlanak, hogy segítsenek a női idomokat feszesíteni.