EUR: 355,26 Ft
CHF: 332,62 Ft
2020. július 14., kedd
Örs, Stella

Egyéb V.kerület

Imák ihlették

Belváros-Lipótváros – Himnusz – A magyar nép imái címmel népművészeti és iparművészeti kiállítás nyílt a Pesti Vigadóban.

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Népművészeti Tagozatának akadémikusai és köztestületi tagjai az április 5-ig látható kiállításon azon alkotásaikat mutatják be, amelyeket nemzeti imádságaink, egyházi himnuszaink és népénekeink inspiráltak. Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára elmondta, hogy a Himnusz által ihletett, lelkekben újragondolt alkotások jelennek meg a kiállításon.


A népi imák hatása a képzőművészetre (fotók: MTI)

Több műfaj is képviselteti magát

A főtitkár emlékeztetett arra, hogy a magyar himnusz sok más nemzetével ellentétben nem egy katonai induló, hanem egy ima, egy nemzeti fohász. Kölcsey Ferenc a romantika korszakában egy egész közösségnek, a nemzetnek írt egy imát.
A kiállításon olyan népművészeti és iparművészeti alkotások láthatók, amelyeket a Himnusz mellett többek között a székely, a csángó, az unitárius, a cigány és a Rákóczi-himnusz ihletett. A tárlaton fafaragások, kerámiák, táblaképek, csontfaragások, fotók, textil- és nemezmunkák is megtekinthetők.

Kapcsolódó Cikkek