EUR: 355,08 Ft
CHF: 331,51 Ft
2020. július 14., kedd
Örs, Stella

Egyéb Szeged

Itt az E10

A kormány döntése értelmében ettől az évtől emelkedik a biológiai eredetű összetevők bekeverendő aránya az üzemanyagokban.

A 95-ös oktánszámú benzin bioetanol-részaránya a kormányrendelet szerint legalább 6,1 százalék január 1-jétől, a dízelhez kevert biodízel minimális részaránya 6,4 százalékról 8,2 százalékra nő.
Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára elmondta, a töltőállomásokon kicserélik a matricákat, a 95-ös benzint E10-es matrica jelzi az eddigi E5-ös helyett. December végén a legtöbb helyen az autósok már az új jelzésekkel találkozhattak. Annak érdekében, hogy az átállás zökkenőmentes legyen, a töltőállomások jelentős részénél a decemberben kiszállított üzemanyagok összetétele már megfelelt a 2020. január 1-jétől életbe lépő előírásoknak.


A 95-ös benzint adó pisztolyokra már rákerült az E10 jelzés (fotó: MTU)

Miért változik?

A kormány intézkedésével Magyarország is csatlakozik a környezetbarát E10-es üzemanyagot használó államokhoz. A régi típusú autót használóknak célszerű ellenőrizni, hogy lehet-e kocsijukba az új üzemanyagból tankolni.

– Több európai uniós országban is átálltak a magasabb bioetanol-tartalomra, és a tapasztalatok szerint mindez nem okozott műszaki problémát – hangsúlyozta a főtitkár, aki ugyanakkor megjegyezte, hogy esetleg a régi típusú gépkocsiknál szükség lehet a járműre vonatkozó előírások ellenőrzésére.
Grád Ottó közölte, hogy az E10-es benzin használatával a járművek fogyasztásában lényeges változást nem lehet majd érezni.

Mi is ez?

Az E10 olyan üzemanyaga, amelyben 10 százalékot tesz ki a vizet nem tartalmazó bioetanol aránya. Nem új keletű találmányról van szó, az 1973-as olajválság után számos országban használni kezdték. Az E10 használatához nem szükséges módosítani a járművek rendszerén.

Kapcsolódó Cikkek