2020. augusztus 10., hétfő
Lőrinc

Egyéb Tatabánya

Javult, de nem az igazi

Az elmúlt héten az ország több pontján mértek az elfogadhatónál magasabb szállópor-koncentrációt. A téli hónapokban sajnos erre kell számítani.

Dunaújváros, Székesfehérvár, Veszprém – Némileg csökkent a szálló por okozta légszennyezettség, de így is az ország nagy részén kifogásolt a levegőminőség – jelentette be a hétvégén a tiszti főorvos, aki szombaton a Facebook-oldalán azt írta: „kifogásolt a levegő minősége huszonhét településen”.


Huszonhét településen volt a megengedettnél rosszabb a levegő a hétvégén (fotó: MTI)

Ezek: Ajka, Budapest, Debrecen, Dunaújváros, Eger, Győr, Hernádszurdok, Kazincbarcika, Kecskemét, Miskolc, Mosonmagyaróvár, Nyíregyháza, Pécs, Putnok, Sajószentpéter, Sarród, Sopron, Százhalombatta, Szeged, Szentgotthárd, Székesfehérvár, Szolnok, Szombathely, Tököl, Vác, Várpalota és Veszprém.
A szakértők szerint a megélénkülő szél javíthatja a levegőminőséget, ám az a meteorológiai helyzet függvényében gyakran rosszabbodhat, és ez elsősorban az erre érzékeny embereknél okozhat rövid távú tüneteket.

Hogyan védekezzünk?

A szálló porral együtt sok olyan anyag – szén-monoxid, az ózon, a kén-dioxid, a nitrogén-dioxid – lehet a levegőben, amelyek ellen nemigen lehet védekezni. Tanácsos azonban – különösen a szív- és érrendszeri, a tüdőbetegeknek, az asztmásoknak – az erősen szennyezett helyeket elkerülniük, a szabadidős tevékenységekhez pedig kevésbé forgalmas, magasabban fekvő helyeket keresni.

Kapcsolódó Cikkek

  • Meghalt a híres filmrendező

    Hetvenhat éves korában meghalt Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer, nevéhez olyan filmek fűződnek…

  • Húsban a jövő

    Húsban a jövő

    Minden adott ahhoz, hogy Kaposvár a térség fővárosává váljon, hangzott el a Kométa és a kormány között megszületett stratégiai együttműködési megállapodás aláírásakor.