2020. július 12., vasárnap
Dalma, Izabella

Egyéb Szeged

Javult, de nem az igazi

Az elmúlt héten az ország több pontján mértek az elfogadhatónál magasabb szállópor-koncentrációt. A téli hónapokban sajnos erre kell számítani.

Kecskemét, Szeged – Némileg csökkent a szálló por okozta légszennyezettség, de így is az ország nagy részén kifogásolt a levegőminőség – jelentette be a hétvégén a tiszti főorvos, aki szombaton a Facebook-oldalán azt írta: „kifogásolt a levegő minősége huszonhét településen”.


Huszonhét településen volt rendkívül magas a szálló por koncentrációja a hétvégén (fotó: MTI)

Ezek: Ajka, Budapest, Debrecen, Dunaújváros, Eger, Győr, Hernádszurdok, Kazincbarcika, Kecskemét, Miskolc, Mosonmagyaróvár, Nyíregyháza, Pécs, Putnok, Sajószentpéter, Sarród, Sopron, Százhalombatta, Szeged, Szentgotthárd, Székesfehérvár, Szolnok, Szombathely, Tököl, Vác, Várpalota és Veszprém.
A szakértők szerint a megélénkülő szél javíthatja a levegőminőséget, ám az a meteorológiai helyzet függvényében gyakran rosszabbodhat, és ez elsősorban az erre érzékeny embereknél okozhat rövid távú tüneteket.

Hogyan védekezzünk?

A szálló porral együtt sok olyan anyag – szén-monoxid, az ózon, a kén-dioxid, a nitrogén-dioxid – lehet a levegőben, amelyek ellen nemigen lehet védekezni. Tanácsos azonban – különösen a szív- és érrendszeri, a tüdőbetegeknek, az asztmásoknak – az erősen szennyezett helyeket elkerülniük, a szabadidős tevékenységekhez pedig kevésbé forgalmas, magasabban fekvő helyeket keresni.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Ezerrel pörög a nyár

    Ezerrel pörög a nyár

    A legtöbb kulturális központ és művelődési ház újranyitott és azon dolgozik gőzerővel, hogy minél hamarabb pótolhassa az elmaradt programokat és még színesebb kínálattal szolgálhassa ki a látogatókat.

  • Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Július 15-ig meghosszabbították a jelentkezést a Virágos Magyarország elnevezésű versenyre. Ebben az évben a megszokottól eltérően nem települések és önkormányzatok, hanem magánszemélyek pályázatait várják „Legvirágosabb balkon” és „Legvirágosabb előkert” kategóriákban.