2020. február 25., kedd
Mátyás

Belföld

Karácsony első 100 napja hatalmas csőd

Elérkezett az idő, amikor Karácsony Gergely ígéreteiből kézzelfogható eredményeket szeretnének látni a fővárosiak, ugyanis megválasztása óta már eltelt 100 nap. Mindent mérlegre téve kijelenthető, hogy Karácsony ígéreteinek valóra váltása a gyakorlatban sehol sem tart. A főpolgármester vállalásait figyelő oldal szerint a politikus által elmondottak 3,6 százaléka, vagyis a 140-ből mindössze öt valósult meg, és folyamatban is csupán nyolc van.

Stadion­stop helyett kórházstop


Karácsony „stadionstopot” hirdetett, ehhez képest a kispesti Honvéd-stadion és a kézilabda Eb-re épülő népligeti multifunkciós csarnok megépítése mellett az atlétikai vb-nek otthont adó IX. kerületi létesítmény építésébe is beleegyezett. Utóbbi kapcsán persze megpróbálta megzsarolni a kormányt, majd a fejlesztéseket saját sikereként próbálta eladni. Stadionstop tehát nem lett, kórházstop viszont igen, hiszen az ellenzék folyamatosan akadályozza a legnagyobb fővárosi egészségügyi fejlesztést, a szuperkórháznak is nevezett Dél-budai Centrumkórház létrehozását.

dél-budai szuperkórház

Megfúrta a Liget-projektet


Mivel a Liget-projekt megígért teljes leállítása nem megvalósítható, az új városvezetés már csak az el sem kezdett, azonban jogerős építési engedéllyel rendelkező intézmények, az új Nemzeti Galéria, a Magyar Innováció Háza és a Városligeti Színház felépítését nem támogatja – olvasható a Magyar Nemzetben.

Nem utazhatnak ingyen a gyerekek

Karácsony utazással kapcsolatos ígéretei közül a leghangzatosabbak közé tartozott, hogy a 14 éven aluliak számára ingyenes lesz a tömegközlekedés, és csökkentik a bérletárakat. Ezek közül egyik sem valósult meg, mint ahogy az  „utazás” témakörében tett 13 vállalásából is mindössze egyet teljesített.

Antikorrupciós csomag helyett politikai tisztogatás

Karácsony sokszor ígérgetett, 10 pontból álló antikorrupciós csomagja helyett a hivatalba lépését követően azonnal a régen leszerepelt Gyurcsány és Bajnai embereit igyekezett pozícióba juttatni. Emellett jó néhány fővárosi cég vezetőjét kirúgta.

Nem kaptak rezsitámogatást az idősek

A szociális ígéretek között szerepelt, hogy évente egyszer húszezer forintos rezsitámogatást kapnak a nyugdíjasok és a rászoruló családok, azonban a főváros tájékoztatása szerint erre a segítségre ebben a fűtési szezonban már biztosan nem kerül sor. A szociális terület 11 ígéretéből eddig semmi sem valósult meg, például nem lett kevesebb hajléktalan Budapesten – sőt a fővárosiak azt tapasztalják, hogy mintha ennek ellenkezője történne.

Valós lépések helyett klímahiszti 

Karácsony Gergely klímapolitikájának tucatnyi vállalása közül egyetlenegyet valósított meg, kihirdette a klímavészhelyzetet. Ez utóbbi semmilyen konkrét lépést nem tartalmaz, mondhatni egy nagy lufi – ahogy Karácsony eddigi városvezetése is. A többi ígéretéhez valódi lépesek szükségesek, így egyelőre a húsmentes hétfőt sem vezették be egyetlen fővárosi intézményben sem.

Kapcsolódó Cikkek

 • A nap képe: Hurrá, megmentettek!

  A nap képe: Hurrá, megmentettek!

  Nagyon édes vidrakölyköt mentettek meg egy Forráskút melletti halastónál. Az elárvult csöppséget egy arra sétáló pár találta meg, ezután a Szegedi Vadasparkba került a tíz hetes Artúr, aki láthatóan nagyon gyorsan berendezkedett új otthonába.

 • Sorosék védik a pakisztáni mészárost

  Sorosék védik a pakisztáni mészárost

  Ahmed Z. a pakisztáni hatóságok szerint 2009 és 2017 között sorozatban gyilkolt pénzért, valamint sorozatrabló. 2017-ben fogták el a magyar rendőrök, azóta többször elutasították menekültügyi kérelmét.

 • Teljesen megújulnak a HÉV-vonalak

  Teljesen megújulnak a HÉV-vonalak

  Nyílt európai uniós közbeszerzéssel indul a HÉV-közlekedés teljes megújítása és bővítése, a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) kiírta az  5-ös metró első ütemének tervezésére szóló tendert – nyilatkozta Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára.

 • Gyöngyöspata: pénz helyett oktatást!

  Gyöngyöspata: pénz helyett oktatást!

  Képzés formájában kell a kártérítést nyújtani azoknak a Gyöngyöspatán élő roma diákoknak, akiknek a bíróság összesen százmillió forint kártérítést ítélt meg szegregáció miatt – közölte az Emmi parlamenti államtitkára Rétvári Bence az M1-en.