2020. július 02., csütörtök
Ottó

Belföld

Karácsony Gergely hazudik

A fővárost vezető ellenzék legújabb hazugsága, hogy Budapest uniós forrásainak megvonásával riogatja az embereket. Fürjes Balázs államtitkár elmondta, hogy a hír kamu, a 2021–2027-es költségvetésről még nem született döntés.

Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár fake newsnak tartja, hogy a kormány megvonná az uniós forrásokat a fővárostól a következő finanszírozási időszakban.


– A hír teljesen alaptalan – kommentálta a Népszava állítását Fürjes Balázs, aki szerint még nem született döntés a 2021–2027 közötti európai uniós költségvetésről. Az államtitkár szerint 2010 és 2020 között az Orbán-kormány döntésének köszönhetően nagyon komoly uniós források áramoltak Budapestre.  Az 1-es és a 3-as villamos felújítására és meghosszabbítására 55 milliárd forint, a budai fonódó villamoshálózat kiépítésére 16 milliárd, a Széll Kálmán tér felújítására, a 4-es metró megépítésére, valamint a 3-as metró felújítására és járműcseréjére összességében több százmilliárd forint állt rendelkezésre.

A balliberális álhírkampány szerint most a kormány elvenné az uniós pénzeket Budapesttől, az Innovációs és Technológiai Minisztérium azonnal cáfolta a nevetséges hazugságot. Később Karácsony Gergely Facebook-oldalán folytatta a hazudozást, azt mondta, hogy látta a repülőn Palkovics Lászlót, amint Brüsszelbe ment tárgyalni arról, hogyan vegyenek el pénzt Budapesttől. Az Origó szerint azon a napon Brüsszelben a hetes cikkelyről szóló tárgyalás volt, a miniszter oda ment.


Az ellenzéki hazugságáradat oka feltehetően az, hogy a kampányban Karácsony Gergely olyan uniós fejlesztési pénzeket ígért meg, amelynek odaítélésre a brüsszeli bürokrácia szabályai szerint nincs esély. Valószínűleg emiatt próbálják másra hárítani a felelősséget, és jó előre letagadni a kormány együttműködési szándékát.

Így kaphat uniós pénzt Budapest

Az EU-ban a felzárkóztatásra szánt támogatásokat fejlettségi szint alapján teszik elérhetővé. Ez mindig így volt, függetlenül attól, hogy egy adott tagállamban kik kormányoznak. Budapest az Európai Unióban az egyik legfejlettebb régiónak minősül, ezért a strukturális alapból soha sem számíthatott támogatásra. Ha kapott, az csak annak volt köszönhető, hogy egy kalap alá vették Pest megyével, amely jóval elmaradottabb szinten áll – mondta a Magyar Nemzetnek Essősy Zsombor, a MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette, ez nem jelenti azt, hogy Budapest uniós pénz nélkül marad, mert a főváros a többi nagyvároshoz hasonlóan pályázhat brüsszeli támogatásokra a következő időszakban is.

Kapcsolódó Cikkek