EUR: 355,49 Ft
CHF: 332,25 Ft
2020. július 13., hétfő
Jenő

Egyéb Miskolc

Kétmilliárdos onkológiai fejlesztés

Miskolc – Az onkológiai ellátás fejlesztése érdekében csaknem kétmilliárd forintba kerülő eszközöket adtak át Miskolcon, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban.

A sugárterápiában használt új lineáris gyorsítókkal gazdagodott intézményben Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár azt mondta: a kormány a fejlesztésekkel az állampolgárok egészségének megőrzésére törekszik. Úgy fogalmazott: a miskolci megyei kórház a régió fontos intézménye, több mint 800 ezer ember ellátásáért felelős, a most átadott eszközökkel „a jövő települ ide”.


A készülékeket úgynevezett Cone Beam CT-vel integrálták, a lineáris gyorsítók pedig a legkorszerűbb orvostechnológiát jelentik. Révész János főigazgató elmondta, először Miskolcon helyeztek üzembe ilyen berendezést kórházban. Az orvosok célja, hogy még hatékonyabban lássák el a betegeket.

Lineáris gyorsító

A berendezés rendkívül kicsi célterületre biztonságosan, nagy tumorölő dózist tud leadni. A kezelések ennek köszönhetően sokkal hatásosabbak lesznek, miközben nagy biztonsággal védik a környező ép szerveket.

Kapcsolódó Cikkek