2020. július 14., kedd
Örs, Stella

Belföld

Kiborult Bessenyei Ferenc özvegye Márki-Zayra

Botrányba fulladt Hódmezővásárhelyen a Bessenyei Ferenc Művészeti Díj átadója, ugyanis az egykori legendás színész özvegye, B. Élthes Eszter visszavonta a névhasználati engedélyt a várostól. Szerinte a Márki-Zay Péter vezette önkormányzat politikai célokra használta a díjat.


MTI/Rosta Tibor

Vasárnap este tartották meg immár hagyományosan a Bessenyei Ferenc Művészeti Díj átadóját Hódmezővásárhelyen, ami botrányba fulladt, miután Bessenyei özvegye visszavonta a Bessenyei név használatát az ellenzéki önkormányzattól – derült ki a Promenád beszámolójából.


Az özvegy a Ripost szerint azzal indokolta mostani bejelentését, hogy az est tulajdonképpen a város képviselő-testülete díszközgyűlésének minősült, miután levonult a színpadról, és nem is vett részt az ünnepségen.

– Az idei díjak odaítélését és azok körülményeit nem fogadom el. Bessenyei Ferenc özvegyeként, szellemi hagyatékának őrzőjeként soha nem engedhetem meg, hogy a XX. század második felének legnagyobb színészének nevét bármilyen politikai csoportosulás a saját céljaira, reklámozására használja, nevével visszaéljen. Sajnos az elmúlt hónapokban Vásárhely polgárai és önkormányzata úgy döntött, hogy a városban jó ideje dúló ádáz politikai csatározásokat tovább folytatja, és ebből a Bessenyei-díjat sem hagyják ki. Ez nem méltó Bessenyei Ferenc szellemiségéhez, aki soha nem politikai célokért, hanem az egyetemes örök érvényű igazságokért és a magyar nép kulturális felemelkedéséért harcolt” – indokolta döntését B. Élthes Eszter.

A díjat az önkormányzat egyéni kategóriában megosztva Dratsay Ákos fuvolaművész-zenetanárnak és Berei Erzsébet zongoraművész-tanárnak adományozta.

Kapcsolódó Cikkek