EUR: 352,91 Ft
CHF: 331,85 Ft
2020. július 10., péntek
Amália

Külföld

Kinyílt a világ legnagyobb virágja Indonéziában

Kinyílt a világ legnagyobb virágja, egy raflézia (Rafflesia tuan-mudae) Szumátra szigetén, indonéz környezetvédők szerint az idei virág a legnagyobb, amelyet valaha láttak.

A rafléziának öt vöröses barnás, halvány foltokkal tarkított szirma van, amelyek egy hatalmas kelyhet alkotnak. Átmérője 111 centiméter, azaz négy centiméterrel nagyobb, mint az eddigi legnagyobb ilyen virág, amelyre Nyugat-Szumátrán néhány éve bukkantak.


“Ez a legnagyobb raflézia tuan-mudae, amelyet eddig feljegyeztünk” – mondta Ade Putra, az Agam környezetvédelmi szervezet illetékese.

A virágzás mintegy egy hétig tart, utána elszárad és elrohad a virág – tette hozzá.

A raflézia Sir Stamford Raffles brit gyarmatosítóról kapta nevét, aki először bukkant a virágra a 19. században Indonéziában.

A raflézia honos számos délkelet-ázsiai országban, köztük a Fülöp-szigeteken, ahol száz centiméter volt az eddigi legnagyobb virág átmérője.

A raflézia egy parazita, más növényeken, fákon élősködik. Mintegy 10 hónap alatt nő meg bimbója. Kinyílt virágja a rothadó húséhoz hasonló szagot áraszt, mivel az erre a szagra gyűlő rovarok porozzák be.

Kapcsolódó Cikkek