EUR: 353,72 Ft
CHF: 330,84 Ft
2020. július 13., hétfő
Jenő

Külföld

Koronavírus: elkapkodják a szájmaszkokat, de ez nem garantál biztos védelmet

Az új koronavírus megjelenésével rohamosan megnőtt az igény a szájmaszkok iránt, elsősorban Ázsiában. Az egészségügyi maszkok azonban – bár lényegesek a betegek számára és erősen ajánlottak azokban a térségekben, ahol a fertőzés terjed – nem biztosítanak 100 százalékos védelmet a járvány ellen.

Ázsiában igen elterjedtek a leggyakrabban olcsó papírmaszkok a légszennyezés miatt, illetve higiénés okokból. Az eddig több mint 100 ember életét kioltó és több ezer embert megfertőző új vírus miatt hatalmasra nőttek az eladások a térségben.


Kínában, ahol a járvány decemberben ütötte fel a fejét, és ahol egyes térségekben büntetés terhe mellett kötelező a szájmaszkok viselése, Hongkongtól Sanghajon át Pekingig kifogytak a készletek a gyógyszertárakban.

Kambodzsában és Japánban, valamint egyes internetes áruházakban a nagy kereslet láttán megugrottak az árak. A helyzet várhatóan nem javul, mert a maszkok nagy részét Kínában gyártják. De vajon valóban védelmet nyújtanak-e?


Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a száj és az orr eltakarását javasolja a betegeknek, hogy köhögéskor és tüsszögéskor így korlátozzák a kórokozó terjedését.

Hiroi Szatosi, az oszakai Közegészségügyi Intézet munkatársa szerint a maszkok nem nyújtanak 100 százalékos védelmet. Miután nem tapadnak teljesen az arcra, nem akadályozzák meg a szűretlen levegő áramlását. “Ha a maszk és arc között hézag van, belélegezhető a vírus” – magyarázta a kutató.

A szakértők szerint a védelem korlátozott időtartamú, esetenként néhány óra után feltétlenül cserélni kell a maszkot. Ezért inkább a jóval drágább, úgynevezett egyéni légzésvédő maszk használatát javasolják. Ezek a részecskeszűrővel ellátott maszkok jóval hosszabb időre védelmet nyújtanak.

Az új koronavírus terjedése elleni hatékony fellépés mindaddig nehéz, amíg nincsenek pontos információk a fertőzés módjáról. Bizonyított, hogy a vírus emberről emberre terjed, de azt még nem tudni, hogy a kórokozó a levegőben vagy érintkezés útján terjed.

Mindenesetre más elővigyázatossági intézkedések – így a gyakori kézmosás szappannal vagy alkoholos fertőtlenítőszerrel és az egyszer használatos zsebkendők használata – erősen ajánlott a koronavírus terjedésének megakadályozására.

Kapcsolódó Cikkek