EUR: 352,69 Ft
CHF: 331,81 Ft
2020. július 11., szombat
Nóra, Lili

Egyéb Debrecen

Különleges majmocskák születtek

Debrecen – A debreceni állatkert nőstény aranykezű tamarinja december 24-én, szenteste két egészséges utódnak adott életet, a kis majmok jól vannak.

Nagy Gergely Sándor, az intézmény igazgatója az MTI-nek elmondta: legutóbb 2013-ban született náluk tamarin, ő a most világra jött állatok apja. Az anyjuk 2018-ban érkezett Debrecenbe a szegedi vadasparkból.


Az apróságok apjuk hátán csimpaszkodva töltik idejük nagy részét
MTI/Czeglédi Zsolt

Az utódnevelésből mindkét szülő példásan kiveszi a részét: az egyelőre ismeretlen nemű csöppségek idejük nagy részét apjuk bundájába csimpaszkodva töltik, anyjuk táplálja őket, étvágyuk kifogástalan. Az immár négyfős tamarincsaládot a látogatók is megtekinthetik az intézmény trópusi házában.

Mitologikus név

A karmosmajmok alcsaládjába tartozó aranykezű tamarinok (Saguinus midas) Dél-Amerika északi erdőségeiben őshonosak, 4–15 fős csoportokban élnek, amelyeken belül a domináns nőstény joga a hímekkel való párosodás. Sötétbarna vagy fekete testszőrzetüktől jól elüt narancssárga-arany kezük és lábfejük, amelyről a nevüket kapták. Tudományos elnevezésük az ókori görög mitológiából ismert Midász királyra utal, aki érintésével mindent arannyá változtatott.

 

Kihalás fenyegeti

Az élőhelyét veszélyeztető erdőirtások miatt a faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) kihalással fenyegetett fajokat tartalmazó vörös listáján. A debreceni állatkertben az Európai Törzskönyvi Program (ESB) keretében tartanak aranykezű tamarinokat.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ezerrel pörög a nyár

    Ezerrel pörög a nyár

    A legtöbb kulturális központ és művelődési ház újranyitott és azon dolgozik gőzerővel, hogy minél hamarabb pótolhassa az elmaradt programokat és még színesebb kínálattal szolgálhassa ki a látogatókat.

  • Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Július 15-ig meghosszabbították a jelentkezést a Virágos Magyarország elnevezésű versenyre. Ebben az évben a megszokottól eltérően nem települések és önkormányzatok, hanem magánszemélyek pályázatait várják „Legvirágosabb balkon” és „Legvirágosabb előkert” kategóriákban.