2020. július 11., szombat
Nóra, Lili

Egyéb IV.kerület

Lesz-e székelykapu Káposztáson?

Káposztásmegyer – Lesz-e székelykapu a Homoktövis lakóparkban? Lapzártánkkor még zajlott a szavazás, amelyet a IV. kerület októberben megválasztott önkormányzata indított saját közösségi oldalán.

A székelykapu eredete – mint a neve is mutatja – Erdély, a Székelyföld, ott szokás a ház, a telek részeként felállítani. Motívumvilága a kutatók szerint Ázsiából ered, használata pedig a hovatartozás, az önazonosság jelzésére is szolgál egy székely család számára. Tehát a székelykapu nemcsak egy szép múzeumi tárgy, hanem az élő kultúra része.


Egy példány Székelyudvarhelyen (fotó: Wikipédia)

Való igaz, az anyaország, főképp Budapest közegében a székelykapu tájidegen, de két okból mégis sok helyen állítanak ilyet: egyrészt a betelepülő székely családok hozzák magukkal a szokást, Trianon óta, másrészt az elszakított területekkel való szolidaritás, az összmagyarság összetartozásának jelképe is.

 

Keleten ismerik

A székelykapu ornamentikája Kínában (a sárkánymintás gerendadíszítésben) és a belső-ázsiai népek hiedelemvilágában gyökerezik. A székelykapu elterjedése a Peking–Magyarország vonal mentén kísérhető végig, egy 1000 kilométeres széles sávban. Ettől sem északra, sem délre nem fordul elő, Nyugat-Európa nem ismeri.

A 2010-től múlt októberig működő fideszes önkormányzat tervezte egy ilyen székelykapu felállítását Káposztáson, a Homoktövis lakóparkban, az új vezetésnek azonban fenntartásai vannak ezzel kapcsolatban. Erre utal, hogy meghirdette az említett szavazást. A Facebook-oldal szerint mindezt lakossági felvetések indokolták.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ezerrel pörög a nyár

    Ezerrel pörög a nyár

    A legtöbb kulturális központ és művelődési ház újranyitott és azon dolgozik gőzerővel, hogy minél hamarabb pótolhassa az elmaradt programokat és még színesebb kínálattal szolgálhassa ki a látogatókat.

  • Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Július 15-ig meghosszabbították a jelentkezést a Virágos Magyarország elnevezésű versenyre. Ebben az évben a megszokottól eltérően nem települések és önkormányzatok, hanem magánszemélyek pályázatait várják „Legvirágosabb balkon” és „Legvirágosabb előkert” kategóriákban.