2020. március 28., szombat
Gedeon, Johanna

Belföld

Létrejön a Budapest Fejlesztési Központ

Létrehozzák a kormányzati Budapest-politika szakmai műhelyét, a Budapest Fejlesztési Központot, a nonprofit zrt. vezérigazgatója Vitézy Dávid lesz – tájékoztatott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Budapest jelentősége, szerepe, lakosságszáma és lehetőségei alapján is a legfontosabb magyar város. A kormányzati Budapest-politika szakmai műhelyeként Fürjes Balázs irányításával jön létre és működik a BFK – közölte Gulyás.


Vitézy Dávid elfogadta a felkérést, így a jövőben a központ vezérigazgatója lesz. Gulyás szerint Vitézy nagy munkabírású, fiatalon is tapasztalt, aki már többször bizonyította vezetői alkalmasságát.

– Meggyőződésünk, hogy Vitézy Dávid személye és munkája komoly hozzáadott értéket jelent a kormányzati Budapest-munkában. Vitézy Dávid a BKK korábbi sikeres vezetőjeként az egyik legtapasztaltabb, legjobb városfejlesztési szakember, remekül fognak együtt dolgozni Fürjes államtitkárral – fogalmazott Gulyás Gergely.


Fürjes Balázs, a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára szerint Vitézy Dávid  tudását Karácsony Gergely is nagyra tartja, nem véletlenül kérte föl a BKK vezetésére.

– Vétek lenne kihagyni őt a budapesti munkából. Ezért kerestem meg azzal, hogy ha már nem vállalta a BKK vezetését, szálljon be a városépítésbe az új Budapest Fejlesztési Központ vezetőjeként.

A BFK nem új cégként, hanem az évek óta működő Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja átalakulásával jön létre. Feladatai közé tartozik majd többek között a városépítésben való közreműködés, a kormányzati budapesti közlekedéstervezési, várostervezési munka elvégzése, a fővárosi önkormányzattal való együttműködés, a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa támogatása, részben döntéseinek végrehajtása. A BFK létrejöttével a kormány a budapestiek érdekében végzett fejlesztési feladatait rendezi új szervezeti keretbe, nem vesz át önkormányzati feladatokat, hatásköri változás nem történik, ilyen kormányzati szándék nincs.

Kapcsolódó Cikkek