EUR: 336,01 Ft
CHF: 316,83 Ft
2020. február 23., vasárnap
Alfréd

Belföld

Lovag lett a híres pánsípművész

A Kultúra Lovagjává ütötték szombaton Kegye János pánsípművészt a magyar kultúra napja alkalmából tartott ünnepi gálán a budapesti Honvéd Kulturális KözpontbanMinden évben olyan kiváló művészek kapják ezt a különleges elismerést, akik évtizedekig dolgoztak a magyar kultúráért és a közösségért.

Az immár huszonnegyedik alkalommal megrendezett kulturális gálára, nyolc országból harminchat lovag érkezett, az esemény két fővédnöke Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Fekete Péter, az Emmi kultúráért felelős államtitkára volt. A Kultúra Lovagja elismerést minden évben azok kapják, akik határon innen és túl, szűkebb vagy tágabb közösségükben önzetlenül, áldozatos munkával, magas színvonalon szolgálják a magyar kultúrát. Az elismerésben részesülők a lovaggá avatás után oklevelet, kitűzőt és nyakdíszt kaptak, nevüket pedig bevésték a Kultúra Lovagjainak aranykönyvébe. Az ünnepi avatás a történelmi díszőrség által őrzött Szent Korona másolatának jelenlétében történt.


Kegye János

– Nagyon megtisztelő, hogy egykori tanárom, Jókai Anna Kossuth-díjas írónő után, én is átvehettem ezt a különleges elismerést. Úgy gondolom, hogy ez a díj nemcsak nekem, hanem a hangszeremnek is szól. A pánsíp a magyar népzenében és kultúrában mindig kiemelkedő helyet foglalt el– mondta a díj átvétele után a művész, hozzátéve, hogy mindenkinek szeretne köszönetet mondani az elismerésért, de főleg, édesanyjának, akit tavaly októberben veszített el és párjának Pilisi Erikának, aki mindenben mellette áll.

Kegyes János neve nemcsak Európában, hanem világszerte ismert. Harminc évvel ezelőtt jelent meg első komoly lemeze Németországban, ezt követően évtizedeket töltött el Amerikában, Európában és Ázsiában. Számtalan albumon közreműködött, számszerűen huszonnyolc pánsíp korongját a világon mindenhol ismerik. Több évig dolgozott együtt Pavarottival, akivel hasonlóan gondolkoztak a művészetről. A fellépései mellett zeneszerzéssel és tanítással is foglalkozik. Böjte Csaba meghívására Erdélyben évekig oktatott zenét, majd nyolcvan templomi koncertet adott a Dévai Szent Ferenc Alapítvány megsegítésére. Tavaly jelent meg Református zsoltárok és dalokból álló, szimfonikus zenekarral készült legújabb lemeze. Az idei évre bőven tartogat meglepetéseket, hiszen közös koncerteket tervez Roby Lakatos világhírű hegedűművésszel, valamint fellép Kéri György skót dudással, Tarján Pál operaénekessel.


Kapcsolódó Cikkek

 • Karanténba kerülnek az Olaszországból hazaérkező magyar diákok

  Karanténba kerülnek az Olaszországból hazaérkező magyar diákok

  Tizenegy magyar középiskolás diák, valamint kísérőjük és az autóbusz két vezetője kerül a Szent László Kórházba kéthetes elkülönítésre, miután vasárnap este hazatérnek Észak-Olaszországból, ahol gyorsan terjed az új koronavírus – tájékoztatta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) vasárnap délután az MTI-t.

 • A gyönygyöspataiak 98 százaléka nemet mondott a politikai akcióra

  A gyönygyöspataiak 98 százaléka nemet mondott a politikai akcióra

  A politikai tüntetés szervezői saját magukat leplezték le, hiszen a “szabad Gyönygyöspatáért” meghirdetett demonstrációra Gyöngyöspatáról nem egész egy busznyi ember érkezett. Ez azt jelenti, hogy a gyöngyöspataiak 98 százaléka nemet mondott erre a politikai akcióra – jelentette ki Horváth László miniszterelnöki megbízott, a térség fideszes parlamenti képviselője vasárnap a kormány Facebook-oldalán elérhető videóban.

 • Napsütés, eső és vihar: ez vár ránk a héten

  Napsütés, eső és vihar: ez vár ránk a héten

  Változékony lesz az idő a jövő héten: napsütésre, de esőre, zivatarra is készülni kell. Ismét többször lesz erős, olykor viharos a szél. A hőmérséklet is ingadozni fog, olykor csak 10 fok körül alakulnak a maximumok, máskor 18 fok is lehet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-nek.