EUR: 352,69 Ft
CHF: 331,81 Ft
2020. július 12., vasárnap
Dalma, Izabella

Egyéb VIII.kerület

Magyar animációs figurák józsefvárosi panelokon

Jól látja, aki magyar rajzfilmfigurákat lát a józsefvárosi panelok homlokzatán. De pontosan mit és hol? Összegyűjtöttük.

Vízipók a Leonardo utcában

– Az egyik legjobb dolog a falfestésekben, ahogy egy-egy projekt idején beépülünk azoknak a lakóközösségeknek az életébe, akik nap mint nap látják majd a munkánkat. Szinte a közösség részévé válunk erre az időszakra, megismerjük a kutyasétáltatókat, a postást, hogy ki mikor indul munkába, mikor vásárol be, vagy milyen zenét hallgat – ezt Flór Péter mondta, a főtitkára annak a Színes Város Csoport nevű szervezetnek, amely az elmúlt évben egy sajátos ötlettel kezdte el színesre festeni Józsefváros panelházainak falait: a házakra magyar animációs filmek karakterei kerülnek, szépen sorban.


Grabowskiék decemberben kerültek fel a Szigony utcai falra

Elsőként a Szaffi című Dargay-film főhőseit festették a betonra, majd Vuk és Karak jelent meg, őket Vízipók és Keresztes barátja követte. December közepén a világ legnagyobb Grabowskiját avatták fel a Szigony utcában.

– Természetesen minden megvalósult projektünk közel áll a szívünkhöz, de a Macskafogóra ez különösen igaz, mivel olyan alkotók munkáin dolgozhattunk, akikre gyerekkorunk óta felnézünk – tette hozzá Flór Péter.


Mosolyt csal az arcokra a sok mesefigura

A Macskafogó rendezője, Ternovszky Béla ezt ezzel egészítette ki:

– Ifjúkoromban Rejtő Jenő regényeit idézgettük, mostanában pedig egyre inkább azt látom, hogy az ifjúságnak talán a Macskafogó jelentheti azt, amit nekünk Rejtő.

Mesélnek a falak

 

Vízipók: Leonardo u. 12–14.

Szaffi: Szigony utca 10.

Vuk: Szigony utca 8.

Grabowski: Szigony utca

Tervezik még

A csoport elképzelései szerint hamarosan falra kerül Somogyi János festőművész 1965-ben készült Nők galambokkal című sgraffitójának újragondolt változata.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ezerrel pörög a nyár

    Ezerrel pörög a nyár

    A legtöbb kulturális központ és művelődési ház újranyitott és azon dolgozik gőzerővel, hogy minél hamarabb pótolhassa az elmaradt programokat és még színesebb kínálattal szolgálhassa ki a látogatókat.

  • Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Július 15-ig meghosszabbították a jelentkezést a Virágos Magyarország elnevezésű versenyre. Ebben az évben a megszokottól eltérően nem települések és önkormányzatok, hanem magánszemélyek pályázatait várják „Legvirágosabb balkon” és „Legvirágosabb előkert” kategóriákban.