2020. július 04., szombat
Ulrik

Belföld

Magyar Orvosi Kamara: Legyen bűncselekmény a hálapénz elfogadása

Legyen bűncselekmény a hálapénz elfogadása, és ezt a büntető törvénykönyv szankcionálja – ezt javasolja a Magyar Orvosi Kamara a kormánynak.

A kamara ezért azt javasolja, hogy az egészségügyi béremelés után a hálapénz elfogadása legyen bűncselekmény, kerüljön be a büntető törvénykönyvbe – írja a Ripost.


A paraszolvencia súlyosan káros jelenség a magyar társadalomban. Mérgezi az orvos-beteg bizalmi viszonyt, kiszámíthatatlanná teszi a betegutakat, irreális elvárásokat ébreszt, hátrányosan érinti a szakmai elveket, ellehetetleníti a kormányzati egészségpolitikai szándékok jelentős részét, torzítja az orvosképzést, hátráltatja a tudás átadását. A beteg és az orvos elemi érdeke, hogy a hálapénzt minél hamarabb a kormányzat is korrupciónak tekintse és kriminalizálja azt” – írja javaslatának indoklásában a Magyar Orvosi Kamara.

A kamara ezért azt javasolja, hogy béremelés után a hálapénz elfogadása legyen bűncselekmény és ez kerüljön be a büntető törvénykönyvbe.


A hálapénz mint jelenség behálózza az egészségügyet. A háziorvosnak alkalmanként háromezer, a betegszállítónak ötezer, az altatóorvosnak negyvenezer, egy gyermek születésekor a nőgyógyásznak akár több százezer forintot is adunk.

Mindezt hol kifejezett kérésre, hol esetleg szájról szájra terjedő információk alapján. Így vagy úgy, évente több milliárd forintnyi hálapénz vándorol a betegektől az orvosokhoz és egyes egészségügyi dolgozókhoz. Vélekedések szerint nem is annyira – ahogy az elnevezés eredetileg utalna rá – hálából, hanem mert a páciensek attól tartanak, hogy ha nem adnak pénzt, akkor nem is kapnak megfelelő ellátást.

Az érvényben lévő, nemrég módosult szabályozás szerint – amely a bírói gyakorlatban egyébként már működött korábban is – a hálapénz elfogadása akkor nem bűncselekmény, ha a beteg azt utólag, saját elhatározásából és a gyógyító tevékenységgel összefüggésben adja az orvosnak. Ha viszont azt előre kéri, követeli, vagy különböző magatartásokkal utal rá, hogy igényt tart paraszolvenciára, akkor már vesztegetésről vagy annak elfogadásáról beszélhetünk.

Kapcsolódó Cikkek