2020. február 25., kedd
Mátyás

Egyéb Szeged

Más nevet kaphat a Bessenyei-díj

Hódmezővásárhely – Idén Dratsay Ákos fuvolaművész-zenetanár és Berei Erzsébet zongora-művésztanár kapta megosztva a hódmezővásárhelyi önkormányzat által alapított Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat, amelynek jövőre megváltozhat a neve.


Berei Erzsébet zongora-művésztanár és Dratsay Ákos fuvolaművész-zenetanár (fotók: MTI)

A január 19-i ünnepségen egy kis közös muzsikálásra is volt lehetőség

Egy igazi színészóriás, a magyar és nemzetközi drámairodalom nagy karaktereit alakító Bessenyei Ferenc mondhatta szülővárosának Hódmezővásárhelyt. A város önkormányzata 12 évvel ezelőtt művészeti díjat alapított a művész nevével, amihez hozzájárult Bessenyei Ferenc özvegye. A mostani ünnepségen B. Élthes Eszter, Bessenyei Ferenc özvegye és hagyatékának gondozója bejelentette, hogy visszavonja a díj alapításakor a Bessenyei név használatához adott hozzájárulását. Döntését azzal indokolta, hogy Bessenyei Ferenc élete során mindig az egyetemes magyarságért dolgozott, nevét egyetlen politikai erő sem használhatja föl saját céljaira. B. Élthes Eszter ezt követően – a díjak átadását megelőzően – elhagyta a gálaest helyszínét.


Dratsay Ákos

1960-ban született, és tízéves korában kezdett fuvolázni a hódmezővásárhelyi zeneiskolában. Szegeden, majd a fővárosban, a Zeneakadémián tanult. Még hallgatóként, 1981-ben kezdett a kecskeméti Kodály zeneművészeti szakközépiskolában tanítani, ahol feleségével, Berényi Bea fuvolaművésszel közösen rangos szakmai műhelyt hoztak létre. 2016 szeptembere óta ezt a munkát a budapesti Vienna Konservatorium tanáraiként egyetemi szinten is folytatják.

A hódmezővásárhelyi önkormányzat 2008-ban alapította meg a Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat. A város díszpolgáráról elnevezett elismerés minden évben az amatőr és hivatásos színjátszás, népdal, magyar nóta, instrumentális zene, kórus, néptánc, vers- és prózamondás területeiről jelöltek közül egy személy, illetve csoport részére adományozható. Az elismerés az oklevél és a Bessenyei Ferenc portréját ábrázoló plakett mellett nettó másfél millió forint pénzjutalommal jár.

Berei Erzsébet

Szegeden született, 1944. február 13-án, majd ott szerzett zongora–szolfézs tanári képesítést. A hódmezővásárhelyi Állami Zeneiskolában zongoratanárként, 1980-tól igazgatóhelyettesként, később igazgatóként dolgozott. 1993-tól a Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskolát vezette, majd három év múlva a Péczely Attila zeneiskolával összevont intézményt irányította. Neve összeforrt a hódmezővásárhelyi zeneművészeti képzéssel.

Kapcsolódó Cikkek

  • T. Mészáros András: Nem lehet fogást találni a szerződésen

    T. Mészáros András: Nem lehet fogást találni a szerződésen

    Nem érti T. Mészáros András, Érd korábbi polgáremtere, hogy utódja és jogászai fizetés helyett miért rágódnak a szerződésen menza-ügyben! A csaknem ötezer ember – köztük sok gyerek, illetve speciális étkezést igénylő felnőtt és időskorú  – ebédjét szállító cégnek immár több, mint 300 millió forinttal tartozik hivatal, stílszerűen szólva, fizetés helyett a szerződésen keresnek fogást.

  • Elbúcsúztak a katonák

    Elbúcsúztak a katonák

    -Bizonyítsák, be hogy a magyar katona még mindig a legjobb a világon! – mondta Szloszjár Balázs  az 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka a debreceni Kossuth téren, ahol  a Magyar Honvédség KFOR (Kosovo Force) Kontingens 22.