2020. július 10., péntek
Amália

Extra

Meddőségi kezelések: Százezreket spórolhatnak a párok

Jövő hét végétől óriási segítséget kapnak a gyermekre vágyó meddő párok. Február 1-jétől ugyanis ingyenesek lesznek a meddőségkezelésben használt gyógyszerek és a teljes körű meddőségi kivizsgálások.  
Magyarországon minden hetedik házaspár meddő, és körülbelül 150 ezer embert érint a probléma. A kormány új intézkedése hatalmas segítséget nyújt.
– Amikor egy család gyermeket szeretne, nagyon nehéz helyzetbe hozza a párokat, nemcsak abból a szempontból, hogy mikor és hogyan tervezzenek, de abból is, hogy melyiküknek milyen kivizsgálás szükséges, és milyen procedúrákat, gyógyszeres kivizsgálásokat kell vállalniuk. A kormány elkötelezett, hogy ebben segítséget nyújtson – kezdte prof. dr. Horváth Ildikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára.

– Ennek nagyon fontos része volt, hogy jelentősen növeltük az állami fenntartású meddőségkezelési intézetek számát, így ez évtől összesen tizenkettő ilyen működik az országban, ahová bátran fordulhatnak a párok. Ráadásul a kivizsgálási csomagok és a kezelésben használt gyógyszerek 100 százalékos támogatással lesznek elérhetők február elsejétől – mondta az államtitkár. Hozzátette, a kormány éves szinten több mint kilencmilliárd forintot biztosít az ügyre, a még nem közfinanszírozott gyógyszerek ingyenessé tételére pedig 1,6 milliárd forintot fordít.


– Az intézkedésektől azt várjuk, hogy még több család merjen lépni akkor is, ha természetes úton nem lehet gyermekük. A statisztikák szerint ugyanis minden hetedik házaspár meddő, és 150 ezren küzdenek a problémával. A jövő évre, tehát 2021-re körülbelül 3300 gyermek születését várjuk a megújult lombikprogramtól, az azt követő évben pedig már 4000 vágyott gyermek születéséhez szeretnénk gratulálni – mondta prof. dr. Horváth Ildikó.

fotó: Profimedia

Élen járunk a meddőségkezelésben 


Dr. Konc János, a Szent János Kórház meddőségcentrumának vezető főorvosa elmondta, az intézmény sikerét az első lombikunoka megszületése is fémjelzi. – Egy nálunk, lombikprogrammal fogant hölgynek a gyermeke nemrég makkegészségesen jött világra, ezzel az intézmény első lombikunokája is megszületett – kezdte a főorvos, aki kiemelte, a magyarok eddig is és ezután is élen járnak majd a meddőségkezelésben.

– Magyarországnak eddig sem kellett szégyenkeznie a meddőségkezelésben elért eredményei matt, a területen dolgozók mindig magas színvonalon gyógyítottak. Régen 6600 beültetést végezhettünk évente, most tízezer fölött járunk, és hamarosan elérjük a húszezres álomhatárt – fejtette ki a főorvos.

„Nekünk az ötödik beültetésből született kisfiunk”
Ibolya és párja 2011 óta próbálkoztak, hogy gyermekük születhessen, mindhiába. A lombikprogramnak köszönhetően azonban végre megtörtént a csoda, és Ibolya tavaly egy gyönyörű kisfiúnak adott életet.

– Földöntúli öröm volt, amikor végre a kezembe foghattam a kisfiam. Rengeteg kudarc, csalódás ért, sokszor még gúny tárgya is voltam az ismerőseim között. Elmondhatatlanul nehéz feldolgozni lelkileg, hogy nem úgy „működöm”, mint a többiek, nem jön össze a baba. Nálam fizikai és hormonális oka volt annak, hogy nem sikerült természetes úton teherbe esnem. Mondanom sem kell, több százezer forint volt, mire egyáltalán eljutottunk a lombikprogramig. Száz-, kétszázezres injekciókat, harmincezres vérvételeket, vizsgálatok tömkelegét, gyógyszerek garmadáját kellett kifizetni, de egy cél lebegett a szemünk előtt: kisbabát szeretnénk. Az első beültetésnél annyira beleéltem magam, hogy pokoli fájdalom volt, amikor kiderült, hogy nem jött össze. Végül az ötödik beültetés gyümölcse lett a kisfiam, Márk, aki a szemünk fénye. Aki most vág bele, annak ha lelkileg nem is, anyagilag biztosan könnyebb dolga lesz. De mindenkinek csak azt tudom mondani, tartson ki! Amikor a kisfiam rám mosolyog, azt érzem, a küzdelem megérte.

Kapcsolódó Cikkek