EUR: 354,79 Ft
CHF: 330,95 Ft
2020. július 15., szerda
Henrik, Roland

Sport

Még csak egy magyar öttusázó szerzett tokiói repülőjegyet

Húsz magyar öttusázó, tíz-tíz  férfi és női versenyző a ciprusi edzőtáborban igyekszik javítani fizikai képességein. Annál is inkább, mert az olimpia kvótaszerzés időszaka a május 25-e és 31-e között Kínában megrendezésre kerülő világbajnoksággal lezárul.

Martinek János a „koedukált edzőtábor” férfi részlegének vezetője abban reménykedik, hogy a tavalyi angliai Európa-bajnokságon a hetedik helyével elsőként olimpiai kvótához jutott Demeter Bencének rövidesen társa is akad.MTI/Kovács Tamás

„Szeretnénk mielőbb az egyről a kettőre jutni, de inkább háromra, mert jöhet betegség és sérülés is, akkor pedig bajba kerülhetünk. Amíg Bence az egyedüli magyar kvótás, addig az olimpiai indulás joga csak őt illeti, ez a kiindulási helyzet a 2020 kezdetén. A tokiói olimpián 36 öttusázó állhat rajthoz, ebből 23 hely már foglalt, a fennmaradó tizenháromból szeretnénk újabb egyet vagy inkább kettőt elcsípni és aztán azzal gazdálkodni” – nyilatkozta Martinek János szövetségi kapitány az SzPress Hírszolgálatnak.

Martinek a 32 évvel ezelőtt a szöuli olimpián megnyerte az egyéni versenyt és tagja volt – Fábián Lászlóval és Mizsér Attilával együtt – az aranyérmes válogatottnak. Rajta kívül ilyen duplázás egyedül Németh Ferencnek sikerült, az 1960-as római nyári játékok hősének. Martinek Jánostól 1992-ben Barcelonában a kimondhatatlan nevű lengyel Arkadiusz Skrzypaszek vette át a váltóbotot, amit az óta egyetlen magyarnak sem sikerült visszahódítani. Három olimpián orosz, egyszer-egyszer kazah és cseh öttusázó állhatott a dobogó legfelső fokán, amelyhez 2000-ben, az ezüstérmes Balogh Gábor került a legközelebb.MTI/Kovács Tamás

A még kiadó helyekért versengő, vagy inkább küzdelmes üldözőversenybe kezdő magyar öttusázók közül négyről, Kaszáról, Marosiról, Kardosról és Regősről, úgy tett említést Martinek, mint a válogatott kiemelt menedzselésben részesülő tagjairól.

„Az öttusában minden megtörténhet. Előfordulhat, hogy a két „veterán”, a 35 esztendős Marosi Ádám, a londoni bronzérmesünk és a nála két évvel fiatalabb Kasza Róbert, a 2017-es vb ezüstérmese lesz a kvótaversenyben a befutó, ahogy az is, hogy az ifjabbak, Regős Gergely vagy Kardos Bence elébük kerülnek. Bizonyítási lehetőség bőven akad, kezdve a februári kairói Világkupa viadallal, egymást követő két szófiai Vk-fordulóval, aztán az ezúttal „B” kategóriás budapesti  erőpróbával, majd következik a versenysorozat döntője Szöulban, és az olimpia előtti csúcsot jelentő világbajnokság Kínában. Aki tavasszal nem tudja megoldani az előtte álló feladatot, annak újabb versenyeket kell bevállalnia, újabb összpontosítást, erőfeszítéseket és kockázatot. A képlet látszólag pofonegyszerű. Az a versenyzőnk, aki meg tud nyerni egy Világkupa versenyt, egy másikon pedig beverekedi magát az első 15 közé, az ünnepelhet, szusszanhat egyet, és már csak a tokiói olimpiára kell koncentrálnia. 

Kapcsolódó Cikkek