EUR: 353,16 Ft
CHF: 327,58 Ft
2020. július 15., szerda
Henrik, Roland

Egyéb V.kerület XIII.kerület

Még vízen a Kofahajó

A mai Lehel csarnok építészeti stílusa majd húsz év után is megosztja az embereket, ám az kétségtelen, hogy a vásártér népszerűsége nem csökkent.

Bizarrul hangzik, de sírok helyére telepítették a XIX. század végén a mai Lehel piacot. A rohamosan fejlődő, iparosodó város egyre gyorsabb ütemű benépesülése szükségessé tette, hogy minél több ilyen vásártér jöjjön létre. A piac pozíciója sokat változott: kezdetben a mai templom helyén működött, innen az 1930-as években költöztették át, természetesen a változásokat mindig gyanakvással váró árusok tiltakozása ellenére.


Hogy szép-e? Lehet vitatkozni. De az biztos, hogy érdekes színfoltja a városnak
( Fotók: Sáfár Tibor)

Meglepetésekkel teli belső tér
( Fotó: Sáfár Tibor)

Hol vannak már régi eső áztatta standok!
( Fotó: Sáfár Tibor)

A Lehel létrehozása óta fontos volt az angyalföldiek és az újlipótvárosiak életében, de fogalommá a Kádár-korszakban vált. Igaz, akkoriban Élmunkás téri piacnak hívták, ám standjai, ponyvái, nyüzsgő vásárlói és nagy beszédű árusai ma is ott élnek sokunk emlékezetében.

Mi az a Kofahajó?

Ezt a becenevet kapta az új épület, és ez két dologra is utal. Az egyik, hogy hajdan a Dunnán hajókon érkezett az áru a piacra, a másik, hogy egy bizonyos szögből az épület alakja emlékeztet a széles szoknyájú kofaasszonyokéra.

Az ezredfordulóra nyilvánvalóvá vált, hogy a szabadtéri piac már nem felel meg a kor vásárlói igényeinek, ezért az önkormányzat az átépítés mellett döntött. 2000 februárjában bezárták a piacot, és nem kevés csúszással végül két évvel később adták át a Rajk László által tervezett csarnoképületet. Kétségtelen, hogy a komplexum teli van meglepetésekkel (például eltart egy ideig megtanulni, hogy a liftekből tulajdonképpen mikor, hol száll ki az ember), és az is igaz, hogy különleges dizájnja elüt a megszokottól – az azonban kétségtelen, hogy érdekes színfoltja a városnak. És persze ugyanolyan fontos vásártér, mint majd másfél évszázaddal ezelőtt.


Vitatott épület

Az építészek nem egységesek az új csarnok megítélésében. A tervek nemzetközi díjat is nyertek, ugyanakkor – elsősorban hazulról – számos bírálat is érte az alkotót

Kapcsolódó Cikkek