2020. február 25., kedd
Mátyás

Extra

Megérkeztek Magyarországra a koronavírustesztek

Kicsi a valószínűsége, hogy a halálos koronavírus eléri hazánkat, de megnyugtató, hogy megérkeztek Magyarországra a vizsgálatára alkalmas tesztek. Világszerte eddig több mint nyolcvanan haltak bele a kínai Vuhanból induló betegségbe, amit az okozott, hogy a piacokon fertőzött állatokat, köztük denevéreket árultak. 

Rohamosan emelkedik Kínában a koronavírus halottainak és válságos állapotú betegeinek száma. Eddig több mint 80-an haltak bele a Vuhanból induló betegségbe, a fertőzöttek száma 2744-re nőtt, miközben a fertőzésgyanús esetek száma fél nap alatt csaknem hatezerre emelkedett. A kínai hatóságok hétfőtől meghosszabbították a holdújévi szünetet, valamint leállították az összes csoportos utazást bel- és külföldre egyaránt.


fotó: Profimedia

– Nem valószínű, hogy nálunk lesz beteg – kezdte a Lokálnak dr. Szlávik János infektológus.

– Persze a lappangási idő 14 nap, így két hét múlva minden bizonnyal okosabbak leszünk, de úgy gondolom, hogy biztonságban vagyunk. Már rendelkezésünkre áll az a torokváladék- és vérteszt, amellyel egyértelműen kimutatható a vírus. Közép-Európában szinte csak nálunk van olyan biztonsági labor, ahol ilyen veszélyes vírusokkal is foglalkoznak – mondta a szakértő. Hozzátette: már biztos, hogy a vírus denevértől származik, ám hogy az milyen állatnak adta át, amelyről végül az emberre is átterjedt, továbbra sem lehet tudni.


– Sajnos beigazolódott, hogy a kínai piacokon fertőzött állatokat árultak, ők például a denevéreket is megeszik. Nem véletlenül épít Kína kórházat, hiszen tudják, hogy ez itt nem fog megállni. A 2003-as koronavírus sem állt meg, vélhetően még jó pár ezer megbetegedés és haláleset lesz. A hírekkel ellentétben azonban még nincs kész az oltóanyag, annak előállítása ugyanis minimum 1-2 évig tart. Maszk használatával és rendszeres kézmosással azonban csökkenthetjük a járvány terjedését – tette hozzá.

MTI/AP/Jae C. Hong

Továbbra sincs magyar beteg

Sem Magyarországon, sem külföldön nincs tudomásuk magyar betegről, és olyan külföldiről sem tudnak, aki úgy tartózkodik Magyarországon, hogy korábban megbetegedett volna – számolt be korábban a koronavírus hazai helyzetéről Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért felelős államtitkára. Hozzátette: az önkéntes jelentkezés alapján már hat magyarról tudnak, akik a lezárt Hopej tartományban vannak, ők mindannyian egészségesek, és kapcsolatban állnak a pekingi magyar nagykövetséggel.

Nem lesz Budapesten kínai tavaszünnep 

Budapesten a koronavírus miatt lefújják a február elejére tervezett 4. Magyar „Kínai Tavaszünnep” Kulturális Fesztivált. A szervezők azt ígérik, hogy majd egy későbbi időpontban megtartják.

 


MTI/EPA/Ian Langsdon


MTI/AP/Kin Cseung


MTI/AP/Kin Cseung


MTI/AP/Kin Cseung


MTI/EPA/YNA

Kapcsolódó Cikkek