EUR: 353,72 Ft
CHF: 330,84 Ft
2020. július 13., hétfő
Jenő

Aktuális

Megszüntetik a Herr és a Frau megszólításokat Hannoverben

Bár minden nyelv folyamatosan fejlődik és újul, most különösen nagy reform elé nézhet a német nyelv, ahol jelenleg minden szónak megvan a saját neme. Hannoverben ezért új kifejezést használnak a tanár szóra és elhagyják például az uram (Herr) és asszonyom (Frau) megszólításokat is.

A haladó világban azon kezdtek, hogy hogyan lehet gendersemlegessé tenni a német nyelvet. Az első lépések pedig már meg is történtek ennek érdekében. Hannoverben ugyanis elsőként mutattak be Németországban olyan útmutatásokat, amelyek a nemi egyenlőséget hirdetik a német nyelvben. Ráadásul tavaly egy olyan törvény lépett életbe Németországban, amely szerint a születési anyakönyvi kivonatokon már egy harmadik nemet is meg lehet jelölni a meglévő férfi és nő mellett.


De nem csak ez a változás Hannoverben, hanem például máshogy nevezik majd a tanárokat is, amely többesszámra eddig a nőnemű „die Lehrer” szót használták, most viszont létrehoztak egy új, nemileg semleges kifejezést: a „Lehrenden-t” – ami egyébként nyelvtanilag nem helyes, de legalább megfelel a genderizmus elvárásainak. A német városban ezen felül elhagyják a Herr (uram) és a Frau (asszonyom) megszólítást is.

Kapcsolódó Cikkek