EUR: 354,79 Ft
CHF: 330,95 Ft
2020. július 15., szerda
Henrik, Roland

Extra

Megvannak a legnagyobb műanyagszennyezők!

A műanyagszemét mennyisége olyan mértéket öltött már hazánkban is, hogy a kormány akciótervet dolgoz ki, és még idén mentesítik a folyókat a PET-palackoktól, valamint nagyobb erőfeszítéseket tesznek a műanyag csomagolások visszaszorítása érdekében – írja a Ripost. A lap most annak is utánajárt, hogy kik a legnagyobb műanyagszennyezők, akik mindezt ránk zúdítják.

A Break Free From Plastic ismét elkészítette a legnagyobb szemetelők listáját, amelyet továbbra is a Coca-Cola vezet, a Nestlé és a Pepsico előtt. Az eredményeket 51 ország 484 szemétszedését követő márkavizsgálat alapján határozták meg. Mindez azt mutatja, hogy a nemzetközi multik az elmúlt évek hangzatos ígéretei ellenére továbbra sem csökkentették az eldobható műanyagok mennyiségét, pedig a PET-palackok több mint 400 év után bomlanak csak le, és maximum 2 alkalommal lehet újrahasznosítani – írja a Ripost.


Profimedia

50 éve a problémák fő forrása

Az egyszer használatos műanyagok nem mostanában lettek a zöld kampányok fő célpontjai. Már a 70-es években ugyanezeket a problémákat fogalmazták meg a környezetvédők, mint jelenleg, és akkor szintén a betiltásukat javasolták. Ha akkor nem is, mostanra több ország, illetve város – Ausztráliától Görögországig – határozott úgy, hogy betiltja az egyszer használatos műanyagokat.


Profimedia

Évente 13 millió tonna szivárog a vizekbe

A változás elengedhetetlen, a szakértők szerint ugyanis az utolsó órában vagyunk. Az Ellen MacArthur Alapítvány kutatása szerint évente 5-13 millió tonna műanyag szivárog a világ vizeibe, amelyek a tengeri madarak, halak és más vízi élőlények szervezetébe kerülnek. Ha így folytatjuk alig 30 év múlva az óceánokban az összsúlyukat tekintve több műanyag lesz, mint amennyi hal. A hazai helyzetet jól példázza, hogy a tavaly tavaszi árhullámokat követően mintegy nyolcezer tonna kommunális és növényi eredetű hulladék torlódott össze a kiskörei vízlépcsőnél, amelynek összegyűjtése több hónapon át tartott.

Profimedia

Kapcsolódó Cikkek

 • Utazási kisokos! Így kerülhetjük el a karantént

  Utazási kisokos! Így kerülhetjük el a karantént

  A járvány szempontjából Magyarország az egyik legbiztonságosabb hely, amit továbbra is fenn kell tartani, és megakadályozni, hogy külföldről behurcolják a vírust. A magyar kormány az országokat a fertőzöttség alapján zöld, sárga és piros kategóriákba sorolta, és eszerint korlátozza a be- és kiutazást.

 • Bosszantó változások: a Corvin-negyedig jár majd a 4-es, 6-os

  Bosszantó változások: a Corvin-negyedig jár majd a 4-es, 6-os

  Nem lesz egyszerű közlekedni a városban, sok kellemetlenségtől óvhatjuk meg magunk, ha előre felkészülünk a változásokra. Csütörtöktől egészen augusztus 5-ig a 4-es 6-os villamosok csak a Széll Kálmán tér és a Corvin-negyed között állnak meg.

 • Így jegyezték el Kapás Boglárkát – Videó!

  Így jegyezték el Kapás Boglárkát – Videó!

  Három év után eljegyezték Kapás Boglárkát. A világbajnok úszónőnek szintén úszó párja, Telegdy Ádám egy étteremben tette fel a nagy kérdést, a pillanatról egy videó is készült.