EUR: 338,02 Ft
CHF: 318,02 Ft
2020. február 25., kedd
Mátyás

Belföld

Méheket telepítene a buszmegállókba az ellenzék

Nincsenek határai az ellenzéki ostobaságnak, ha a klímavédelemről van szó. Egy egyelőre még nem nyilvános munkaanyagban azt az elképesztő ötletet vázolták, mely szerint buszmegállókban olyan zöldfelületeket lehetne létrehozni, amelyekben méhkasokat tudnának telepíteni.

A döbbenetes felvetésről először Ferencz Orsolya, Józsefváros fideszes önkormányzati képviselője beszélt a Bayer-showban a klímaváltozás elleni harc kapcsán. Az űrkutatásért felelős miniszteri biztos elmondta, hogy sok ellenzéki vezetésű önkormányzatban készült olyan munkaanyag, ami a klímavészhelyzettel foglalkozik.


„Az egyikben az volt a nagy ötlet, hogy a buszmegállókba telepítsenek zöld növényzetet, amibe méhkasokat és méhecskéket lehet majd tenni” – mondta Ferencz Orsolya.

A Lokál információi szerint a méhkasok telepítésének ötlete Józsefvárosban merült fel. A Hír TV fel is kereste a Pikó András vezette VIII. kerületi önkormányzatot, akik szerint a klímavédelmi anyag végleges változata a következő testületi ülés elé kerül, ott lehet majd a részletekről tájékozódni.


Karácsony Gergely főpolgármester a Hír TV-nek elmondta, hogy nem tartja elképesztő ötletnek a felvetést. Sőt, szerinte az utasoknak nem kell aggódniuk a méhtámadásoktól, mert azok nem bántják az embert, ha az ember sem bántja őket.

Ferencz Orsolya lapunknak elmondta, hogy a városi méhészet létező szakterület, de ennek nagyon komoly szakmai előírásai vannak.

– Ez semmiképpen sem kapcsolható össze a klímaváltozás hatásait megelőző intézkedésekkel. Jó szándékot vélek felfedezni a javaslatban, azonban meggondolatlannak tartom. Úgy látom, hogy egyelőre egy ilyen elképzelés megvalósításának jogszabályi akadályai is vannak. Önmagában az is szomorú, hogy ilyen ötletek felmerülnek, számomra ez a teljes szakértelem hiányát mutatja – fogalmazott a Lokálnak az önkormányzati képviselő.

Fontos a természetvédelem

A miniszteri biztos szerint a természetvédelem egy fontos kérdés, amelynek egy része csak a klímaváltozás témaköre, de ez komoly szakmai megalapozottságot igényel. A köztudottan klímavédelem mellett elkötelezett Ferencz Orsolya elmondta, hogy Józsefvárosban a Fidesz az elmúlt években komoly lépéseket tett a környezetért.– Mi megújítottuk az összes közterületét a városrészünknek. Komoly fejlesztések történtek, parkosítottunk, városi környezetet tűrő fafajtákat ültettünk el, a Smart City Program keretében olyan terveket kezdtünk készíteni, amelyek segítségével intelligens szenzorokkal figyeltük volna a talajt, így adaptív öntözési rendszerrel próbáltuk volna a növényzet állapotát javítani. 2018 óta zajlik a kerület klímastratégiájának elkészítése, ezért érdekes, hogy az új kerületvezetés úgy tesz mintha itt az égvilágon semmi sem történt volna – mondta.

Kapcsolódó Cikkek

 • A nap képe: Hurrá, megmentettek!

  A nap képe: Hurrá, megmentettek!

  Nagyon édes vidrakölyköt mentettek meg egy Forráskút melletti halastónál. Az elárvult csöppséget egy arra sétáló pár találta meg, ezután a Szegedi Vadasparkba került a tíz hetes Artúr, aki láthatóan nagyon gyorsan berendezkedett új otthonába.

 • Sorosék védik a pakisztáni mészárost

  Sorosék védik a pakisztáni mészárost

  Ahmed Z. a pakisztáni hatóságok szerint 2009 és 2017 között sorozatban gyilkolt pénzért, valamint sorozatrabló. 2017-ben fogták el a magyar rendőrök, azóta többször elutasították menekültügyi kérelmét.

 • Teljesen megújulnak a HÉV-vonalak

  Teljesen megújulnak a HÉV-vonalak

  Nyílt európai uniós közbeszerzéssel indul a HÉV-közlekedés teljes megújítása és bővítése, a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) kiírta az  5-ös metró első ütemének tervezésére szóló tendert – nyilatkozta Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára.

 • Gyöngyöspata: pénz helyett oktatást!

  Gyöngyöspata: pénz helyett oktatást!

  Képzés formájában kell a kártérítést nyújtani azoknak a Gyöngyöspatán élő roma diákoknak, akiknek a bíróság összesen százmillió forint kártérítést ítélt meg szegregáció miatt – közölte az Emmi parlamenti államtitkára Rétvári Bence az M1-en.