2020. július 13., hétfő
Jenő

Egyéb VII.kerület

Mi az, hogy szabadság?

Erzsébetváros – A Fészek Művészklub szívesen ad helyet különleges produkcióknak. Ilyen a Maladype Színház új előadása.

Különös darabhoz különös látvány ( Fotó: Sáfár Tibor)


Mi az, hogy szabadság? ( Fotó: Sáfár Tibor)


Ez szerelem? ( Fotó: Sáfár Tibor)

Balázs Zoltán rendező következetes világot hozott létre ( Fotó: Sáfár Tibor)


Groeszk mű groteszk helyzetekkel ( Fotó: Sáfár Tibor)

A lengyel irodalom bővelkedik különös figurákban, de talán mindőjükön túltesz Witold Gombrowicz. A nemesi családban született szerző, aki azért emigrált Argentínába, mert a második világháború kitörése ott érte, és már nem tartotta jó ötletnek hazatérni. Egész életében ilyen helyzetekkel találkozott, és ez rányomta a bélyegét írói gondolkodásmódjára is.


Következő előadások

A Maladype Színtársulat Yvonne című előadása februárban és márciusban is 27-én, 28–án és 29-én látható a Fészek Művészklubban.

Gombrowicz színdarabjait olyan társulatok szokták műsorra tűzni, amelyek szeretik a meglepő, fordulatokban bővelkedő helyzeteket, a sajátos nyelvet, a különleges gondolkodásmódot. A saját bázissal is rendelkező, de produkcióival rendszeresen vendégszereplő Maladype Színház január végén a Fészek Művészklubban mutatta be az író Yvonne című darabját. A produkció a következő hónapokban rendszeresen látható az erzsébetvárosi játszóhelyen. A mű fő kérdése: hogyan élhetjük meg a szabadságot a kényszerítő erőkkel dacolva?

A tiltott Gombrowicz

Művei Lengyelországban a rendszerváltást megelőzően csak töredékesen jelentek meg. Drámáit játszották, ugyanakkor Gombrowicz kikötötte, hogy regényeit csak abban az esetben adhatják ki, ha a naplóját is megjelentetik, amit a cenzúra nem engedélyezett, így ezekre 1989-ig várni kellett.

Kapcsolódó Cikkek