EUR: 355,16 Ft
CHF: 331,48 Ft
2020. július 14., kedd
Örs, Stella

Külföld

Miért lángol Ausztrália?

Nem lehet pusztán a klímaváltozás számlájára írni az ausztrál erdőtüzeket – nyilatkozta a Lokálnak Juhász Árpád geológus, aki szerint például a száraz erdőségekben az aljnövényzet felgyülemlése növeli a tűzveszélyt. A baloldalt persze nem az igazság érdekli, csak politikai hasznot próbál húzni a környezet pusztulásából.

Juhász Árpád geológus, aki számos alkalommal járt már a déli kontinensen és jól ismeri annak ökoszisztémáját, növényzetét és domborzatának sajátosságait, a Lokálnak elmondta: az aljnövényzet égetésével lehetne csökkenteni a tűzveszélyt.

– Az ausztrál kontinens mindig is száraz volt, nem voltak ritkák az aszályos nyarak. Badarság lenne azt állítani, hogy nem melegszik a klíma: ez a gleccserek méretének csökkenéséből pontosan látszik. Azonban, nem lehet pusztán a klímaváltozás számlájára írni az ausztrál erdőtüzeket – magyarázta a geológus, aki azt is elmondta, a környezetvédelmi lépések sem mindig segítenek, és emberi mulasztás is közrejátszik az efféle katasztrófákban.

– A kaliforniai erdőtűz kapcsán kiderült, hogy emberi mulasztás okozta, valószínű, hogy az ausztrál esetnél is közrejátszott emberi tényező, ez pedig könnyen ellenőrizhető a műholdas felvételek segítségével. Ugyanakkor, az őslakosok régen vadászati céllal felégették az aljnövényzetet, ez lecsökkentette a gyúlékony anyagok mennyiségét. Valamint, az eukaliptuszfák illóanyaga is rendkívül gyúlékony, így a törzsről leváló darabkák szinte gyújtózsinórként viselkednek. Az efféle hatalmas erdőtüzek megelőzésére a kontrollált tűzgyújtás, vagyis a korhadékok ellenőrzött fölégetése szolgálna – mondta el Juhász Árpád geológus a Lokálnak, hozzátéve: egy-két év eseményei még nem tekinthetők trendnek.
Beindult a klímahiszti
Az ausztrál erdőtűz kapcsán új erőre kapott a klímahiszti, a baloldal szeretné a felmelegedés számlájára írni azt, hogy hatalmas tűz pusztítja Új-Dél-Wales és Victoria állam őserdeit. A 220 ezer ember, akit evakuálni kellett kétezer otthonból, az egymilliárd elpusztult élőlény és a huszonkilenc halálos áldozat rémisztő. A 10 millió hektárnyi felégett terület hatalmas, azonban nem környezetvédelmi mulasztás eredménye. A kialakult, általános felmelegedést hibáztató narratívához nagyban hozzájárul a tipikus baloldali szokás: imádnak pánikot kelteni, pusztulást vizionálni. Mindeközben Ausztráliában kétszáz körül jár azon személyek száma, akiket az eset kapcsán gyújtogatással vádolnak. 

Kapcsolódó Cikkek