EUR: 353,05 Ft
CHF: 332,23 Ft
2020. július 04., szombat
Ulrik

Külföld

Migránsok terrorizálták egy vonat utasait a magyar határnál – Videó!

Bejárták a román sajtót és óriási felháborodást váltottak ki a közösségi hálón kommentelők körében azok az amatőr videófelvételek, amelyeken három migráns zaklatja, és több alkalommal is ki akarja rabolni a Temesvárról Nagybányára közlekedő személyvonat utasait – számol be a megdöbbentő esetről a Magyar Nemzet.

Az egyik utas beszámolója szerint a vélhetően Algériából származó menedékkérőket Érmihályfalván adták át a vonaton szolgálatot teljesítő jegyellenőröknek. Ők azonban képtelenek voltak féken tartani a migránsokat, így végül a rendőrség segítségét kérték. A rendfenntartók Nagykárolynál átvették az agresszívvá vált migránsok őrzését. – Úgy sétáltak közöttünk, mintha egy bolt polcai mellett járkálnának, és az árut méregetnék. Figyelték, kitől mit lehet lopni. Szerencsénkre a jegyellenőrök igyekeztek egyfajta pajzsként védeni az utasokat – számolt be egy szatmárnémeti utas.


A mobiltelefonnal készített videóból is egyértelműen kiderül a feszült helyzet. A migránsok megfenyegették a vasúti alkalmazottakat, kezükkel jelezték, hogy elvágják a torkukat.

A bevándorlás ügyében Románia évek óta változatlan állásponton van. Bukarest elutasítja a kötelező kvótákat, az automatikus elosztást, illetve az uniós tagállamok szankcionálását. A hatóság szerint Romániának ezek „vörös vonalakat” képeznek a téma kezelésében. A hivatalos álláspont értelmében Bukarest konstruktívan vesz részt minden olyan többoldalú egyeztetésen, amely az önkéntes vállalásra helyezi a hangsúlyt, fontosnak tartja a közös európai menekült­ügyi rendszer megváltoztatását és a dublini egyezmény reformját is a menekültügyi helyzet hatékonyabb kezelése érdekében. A román kormány tavaly nyáron úgy döntött, befogad tíz migránst az olasz partok közelében veszteglő, nagy politikai vihart kavaró Open Arms hajóról. – Bukarest aktívan részt vesz a megoldás keresésében: egyrészt meg kell előzni a további emberéletek elvesztését, másrészt meg kell akadályozni egy olyan kiskapu megnyitását, amely az illegális bevándorlást bátorítja – fogalmazott akkori közleményé­ben a román külügyi tárca – írja a Magyar Nemzet.


Kapcsolódó Cikkek