EUR: 352,69 Ft
CHF: 331,81 Ft
2020. július 12., vasárnap
Dalma, Izabella

Egyéb XX.kerület XXI.kerület XXII.kerület XXIII.kerület

“Mindig örömmel jövök Budafokra – itt vagyok itthon!”

Idei első találkozójára a Budafokon született, 15 éves koráig a XI. és XXII. kerületben élt Marton Bernát ciszterci szerzetest, paptanárt „hívta haza” mesélni a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége XXII. kerületi szervezete. A Vojnovich-Huszár Villában tartott összejövetelre eljöttek a gyermekkori barátok, ministránstársak és a fiatalabb generáció tagjai is, hogy tanuljanak a régmúlt időkről.

A gyermekkor emlékei kitörölhetetlen nyomot hagynak


– Mindig örömmel jövök haza. A gyermekkorom emlékei kitörölhetetlen nyomot hagytak bennem. Minden nehézség ellenére szerettem itt élni. Itt vagyok itthon és Dallasban otthon. Budafokra húz a szívem, még akkor is, ha sokkal többet, 60 évet éltem Amerikában – mondta Bernát atya, miután üdvözölte volt osztályfőnöke, Munkácsy Károly, Budafok-Tétény díszpolgára özvegyét, Lujzi nénit és egykori ministráns társait, köztük az ugyancsak díszpolgár Garbóci László helytörténészt és testvérét, Garbóci Imrét. A régmúlt időkre Karsay Ferenc, Budafok-Tétény polgármestere is kíváncsi volt, nagy élvezettel hallgatta Bernát atya sztorijait, de azért sportolóként az amerikai focira is kíváncsi volt, és ki is faggatta a jövőre 80. születésnapjára, maratonra készülő szerzetest.

A legkisebb fiú útja

Marton Bernát ötgyermekes családba, a legkisebb fiúként született. Lakott a szüleivel a Ménesi úton, majd amikor a családnak el kellett hagynia otthonát, Nagytétényben és a budafoki Zerge utcában éltek. Tizenöt éves korában kényszerült elmenekülni az országból. A budafoki Szent Lipót-templom előtti trafóháztól indulva jutott el – a gondviselés és jótevők segítségével –  Ausztrián és Svájcon át Texasba. Itt a dallasi ciszter gimnázium diákja, majd szerzetes és paptanár lett, de igazgatóként is segítette az amerikai iskola munkáját. Közben a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban is vendég-tanított, és lefutotta az ultramaratont a Margitszigeten. Jelenleg zirci perjel, ingázik Dallas és Buda között.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ezerrel pörög a nyár

    Ezerrel pörög a nyár

    A legtöbb kulturális központ és művelődési ház újranyitott és azon dolgozik gőzerővel, hogy minél hamarabb pótolhassa az elmaradt programokat és még színesebb kínálattal szolgálhassa ki a látogatókat.

  • Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Július 15-ig meghosszabbították a jelentkezést a Virágos Magyarország elnevezésű versenyre. Ebben az évben a megszokottól eltérően nem települések és önkormányzatok, hanem magánszemélyek pályázatait várják „Legvirágosabb balkon” és „Legvirágosabb előkert” kategóriákban.