EUR: 353,64 Ft
CHF: 332,32 Ft
2020. július 07., kedd
Apollónia

Egyéb XXI.kerület XXII.kerület XXIII.kerület

Mit üzennek a doni áldozatok a ma élő családoknak?

Január második hétvégéjén főváros-szerte a Doni áttörés áldozataira emlékeztek. A XXII. kerületi Szent István király templom temetőjénél a Szent II. János Pál Iskolaközpont – Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium intézményvezetője, Némethy Kálmán ötgyermekes családapa osztotta meg gondolatait.

– Lecseréljük most az autót vagy inkább csak jövőre? Ausztriába vagy Franciaországba menjünk síelni? Szüksége lenne a gyereknek egy új okostelefonra vagy még elmegy a tavaly vásárolt is – kezdte a ma élőket megszólító beszédét Némethy Kálmán, aki ezekkel a szavaival hívta fel a figyelmet arra, hogy a Don-kanyarban életüket vesztett emberek körülményeihez képest nekünk az előbb felsoroltakhoz hasonló „problémáink” vannak.


A történelem szakos tanár, nagycsaládos édesapa azt a kérdést is feszegette, vajon mit üzennek nekünk a Don-kanyarnál lemaradozott, és halálra fagyott vagy agyonlőtt katonák.

„Lecseréljük most az autót vagy csak jövőre?”


– Talán azt, hogy becsüljük meg magunkat, becsüljük meg, hogy kivételes korban és helyen élhetünk. Ne feledjük: a világ számos pontján ma is öldöklő háborúk pusztítanak. Némethy Kálmán hozzátette, most, amikor a januári „zimankóban” és plusz 4-5 fokban meggyújtjuk a megemlékezés mécseseit, idézzük fel, hogy azok a katonák életük derekán, családjuktól több ezer kilométerre a „semmi közepén” eldőltek vagy egy tábori elsősegélyhelyen várták, hogy a felcser lefűrészelje gránát által roncsolt lábukat.

„Becsüljük meg, hogy kivételes korban és helyen élhetünk”

– Mi pedig fűtött lakásunkba megyünk haza vacsorázni. Ebben a mai jólétünkben az ő áldozatuk is benne van. Áldozatuk a hazáért, az otthonért és értünk is. Hát ne feledjük ma, és innentől kezdve mindennap felidézni: nagyon-nagyon szerencsések vagyunk minden nehézségünk és problémánk ellenére.

Fagyhalál vagy kivégzés?

Hetvenhét évvel ezelőtt a szovjet pusztákon mínusz 30–35 fokot mutatott a hőmérő. Több millió embernek – köztük 200 ezer magyar katonának – a legfontosabb kérdése az volt: tovább tudok-e menni a kietlen hómezőkön anélkül, hogy halálra fagynék – vagy még előtte agyonlőnek? Vagy a „szövetséges” német vagy az ellenséges szovjet katonák.

Kapcsolódó Cikkek

 • Mehetünk már szaunázni?

  Mehetünk már szaunázni?

  Az országszerte bevezetett enyhítéseknek köszönhetően sorra nyílnak a fürdők, beüzemelik a strandokon a termálmedencéket is és befűtötték a szaunákat.

 • Kupa vagy liga?

  Kupa vagy liga?

  Az Atomerőmű KSC Szekszárd jelezte az Európai Kosárlabda Szövetségnek, hogy a következő szezonban az Európa Kupa helyett az Euroligában szeretne indulni.

 • A polgárőrség ma a modern hazafiság jelképe

  A polgárőrség ma a modern hazafiság jelképe

  A polgárőrség ma a modern hazafiságot jelképezi Magyarországon – mondta Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott szombaton Felsőtárkányban, a regionális polgárőr-napon.