2020. február 19., szerda
Zsuzsanna

Egyéb Dunaújváros Székesfehérvár Tatabánya Veszprém

Most aztán nézhetik!

Veszprémben és a Balaton környékén szabadtéri mozikban kívánja népszerűsíteni a magyar filmeket a Magyar Filmakadémia. Ezzel egyidejűleg a hazai filmek költségvetési támogatása növekszik.

A magyar film új támogatási rendszere lépett érvénybe január 1-jén, növekedett a filmek elkészültét támogató költségvetési összeg, és a menedzselés is változik. A legszembetűnőbb változás, hogy az év első napjától működik a Magyar Filmintézet is a Magyar Filmakadémia Egyesület mellett. Novák Emil, az akadémia elnöke szerint a változás jót tehet a magyar filmnek.


A kertmozi, utcamozi népszerű Veszprémben. 2019 nyarán a Stromfeld utcában nyílt ilyen (fotó: Lokál archív)

– Az új rendszerben elmosódnak majd a különbségek a játék- és tévéfilmes műfajok között, ahogy ez az egész világon megfigyelhető, jó példát mutatnak erre a Netflix sikerei – emelte ki hozzátéve: növekszik a filmtámogatás összege, így több lehetőség nyílik arra, hogy szélesebb körben, nagyobb költségvetésből készüljenek olyan műfajú filmek is, amelyeket korábban kisebb összegekből forgattak le.

Eddigi sikerek

Az idő a szerkezetváltozást igazolta, elég csak az Andy Vajna vezetésével létrejött a Magyar Nemzeti Filmalapra gondolni: Oscar-díj, Arany Medve, most pedig a Magyar Média Mecenatúra Program fantasztikus, friss sikere mutatja, mire jutott tíz éven belül a magyar film: a program által támogatott filmet, Tóth Barnabás Akik maradtak című játékfilmjét az amerikai filmakadémia beválogatta az Oscar-díj nemzetközi filmek kategóriájának tízes, döntős listájára.

Elmondása szerint a filmintézet egyik újdonsága lesz, hogy támogatásával elindul szeptembertől egy magyar filmeket vetítő, online televíziós csatorna, de a filmakadémia is próbálja a magyar közönséghez eljuttatni a magyar filmeket: terveik szerint például nyáron Veszprémben és a Balaton környékén szabadtéri mozikba szerveznek vetítéseket.


Díjat alapítottak

A filmakadémia által első alkalommal odaítélt Magyar Filmdíjat a Magyar Média Mecenatúra Programot kilenc évig vezető Kollarik Tamás kapta. A filmakadémia célja ezzel az elismeréssel a hagyományteremtés: ezentúl minden karácsonykor szeretnének díjazni egy olyan, nem filmes szakembert, aki sokat tett a magyar film sikeréért – mondta Novák Emil.

Kapcsolódó Cikkek

 • Gyász! Elhunyt Wichmann Tamás

  Gyász! Elhunyt Wichmann Tamás

  Hosszan tartó, súlyos betegség után 72 éves szerdán korában elhunyt Wichmann Tamás kilencszeres világbajnok, háromszoros Európa-bajnok és kétszeres olimpiai ezüstérmes kenus, az 1970-es évek Magyarországának egyik legnépszerűbb sportolója – értesült a Nemzeti Sport a családtól.

 • Családi farsang

  Családi farsang

  Apukák és anyukák együtt farsangoltak a csepeli Közösségi Pontban

 • Veszélyes ritkaság

  Veszélyes ritkaság

  Debrecen – Egy sisakos kazuár személyében új lakó érkezett a Debreceni Állat- és Növénykertbe.