EUR: 355,18 Ft
CHF: 332,28 Ft
2020. július 14., kedd
Örs, Stella

Egyéb I.kerület

Most megcsodálhatjuk a szekrények mélyén lapult különleges viseleteket

Barkók földjén címmel látható kiállítás január 25-ig a Hagyományok Háza Fő utcai Magyar Népi Iparművészeti Múzeumában. A tárlat az Ózd környéki barkók népi motívumait, a szőttes-, hímzés-, viseletkultúráját, a már  elfeledett „barkó rózsát” mutatja be.

Barkó rózsa: népi hímzés és viseletkultúra


A barkók hazája a trianoni határ által kettévágott egykori Gömör és Kishont, Nógrád, valamint Borsod vármegyék területén található. A tájegység hagyományainak fenntartásában, továbbtanításában a Hagyományok Háza munkatársai, oktatói is részt vállaltak a Barkó-projekt keretében. Beszprémy Katalin, a Hagyományok Háza Népművészeti Módszertani Műhelyének tárvezetője elmondta, a helyiekkel tanfolyamokat, előadásokat tartva „tanítják vissza” a már csak szekrények mélyén fellelhető csodáknak a készítésmódját, mintakincsét, segítve a barkó öntudat fennmaradását.

– Célunk, hogy nemcsak a magunk, de mások örömére is tanuljunk, fejlődjünk, így adva tovább hagyományainkat, őseink mintavilágát, értékeit.


Barkók

Az Ózd térségében élők egyik igen komoly – még alig felfedezett és kiaknázott – kulturális értéke a barkóság öröksége. A Néprajzi Múzeumban is összesen 7 darab tárgyi emléket őriznek. De kik is a barkók? Észak-Borsod két részre osztható: egyrészt a különleges, máig hitelesen megőrzött gömöri térségre, másrészt az identitásukat elfeledett barkókra. A barkó népcsoport a palócok egy igen zárt közössége, különleges motívumvilággal, ami a helyi vaskohászat hatására hamar elpolgáriasodott; így a barkók szokásaikból is korán „kivetkőztek”.

 

Művésztanya

A helyi hagyományok, gyökerek megőrzésére –kiemelt figyelmet fordítva az elfelejtett barkó értékekre –, továbbörökítésére, esetleges megújítására 2012-ben nyitotta meg kapuit a Művésztanya. Egy sorsdöntő találkozásnak köszönhetően – Beszprémy Katalinnal, a Hagyományok Háza szakmai vezetőjével – értelmet nyertek a korábbi kezdeményezések a barkóság újrafelfedezése érdekében… 2014 februárjában a Hagyományok Háza szakembereivel két képzés indult a Művésztanyában. A népi játszóházvezetői tanfolyam a térség pedagógusait, közösségi szakembereit fogta össze. A mesterségtanulás-képzést négy Mester tanította: Beszprémy Katalin és Illés Vanda a hímzést és viseletvarrást, Pintér Piroska a szövést, Ament Éva a bútorfestést. A képzés keretében használati tárgyak készültek, a tervezéstől a kivitelezésig a Mesterek rendkívül széles körű tudást osztottak meg a 20 Inassal. A képzés eredményeként minőségi helyi termékek születtek. A projekt részeként Molnár-Madarász Melinda (Meyke) helyi fényképek és minták alapján barkó ruhát tervezett, melyet Sebestyén Márta a Fölszállott a páva egyik középdöntőjében is viselt. Ezt követően egy egész kollekciót tervezett Melinda, mely mind itthon, mind külföldön kiemelkedő sikert ért el. 2015-ben indult útjára a bőrös képzés először Lukovszky Ilonával, majd 2017-ben Somos Veronikával. Az új mesterségtanulás során újabb izgalmas portékák születtek.

Kapcsolódó Cikkek