2020. augusztus 11., kedd
Zsuzsanna, Tiborc

Életmód

Ne kémkedj utánam, anyu!

A digitális világban gyermekeink jól eligazodnak, de mi nem mindig mérjük fel reálisan, hogy mennyivel tudnak többet nálunk. Rengeteg vakfolt van a szülők fejében, ami az online jelenlétet illeti. A vakfoltjelenség az önmagunkkal kapcsolatos hiedelmeink, az érzelmi bevonódásunk vagy épp a negatív vagy pozitív előítéleteink okozta információtorzulást jelenti. Éppen ezért nem mindig van veszélyben a gyerek a cybertérben, amikor mi úgy gondoljuk. A magánélet és a privát szféra nagyon érzékeny a beavatkozásokra és a kíváncsiskodásra. A tinik számára a szülőkről való leválás azt is jelenti, hogy a kortársak fontosabbá válnak, és a bizalmi pozíciót is főként a barátok kapják meg. Ettől még a kommunikáció és a bizalom addig felépített hídjai megmaradnak és nagyon is hasznosak abban, hogy továbbra is beszélgetni tudjunk és megismerhessük egymás véleményét, világát. Mire figyeljünk szülőként, hogy az aggodalom ne menjen át a tinik titkai utáni kutatásba? Mi az, ami bizalmat mutat és szül, és mi az, ami bizalmatlanságba torkoll?

A privát szféra nagyon érzékeny a kíváncsiskodásra – Profimedia


Bizalmatlanság

 • Ha titkokat akarunk kifürkészni, akár azzal a  felkiáltással, hogy jót akarunk.
 • Ha olyan helyre regisztrálunk, ami egyébként nem érdekel, de szemmel akarjuk tartani a gyereket.
 • Ha a cél a gyerek szabadságának vagy önkifejezésének a korlátozása a normális kereteken túl.
 • Ha olyan képekhez, posztokhoz szólunk hozzá, ami nyilvánvaló, hogy nem a szülőknek szól.
 • Ha a jelszava ismeretében elolvassuk valamennyi üzenetét, és csoportjaiban hozzászólunk a gyerek profiljával.

Bizalom

 • Ha kiderül, hogy tényleg baj van, azonnal segítsünk, és ne tegyük fel az „én megmondtam” lemezt.
 • Ha a gyerek megijedt valamitől vagy megfenyegették, azonnal lépjünk, ne hagyjuk figyelmen kívül, ne negligáljuk a problémát.
 • Ha egy oldal tartalma vagy egy beszélgetés olyan részeket tartalmaz, amit nem tud értelmezni a gyerek és összezavarja, segítsünk kibogozni és az ő nyelvére lefordítani.
 •  Ha olyan felületeket, appokat próbál ki vagy néz meg a szülő, ami népszerű a gyerekek körében, és azt akár együtt is lehet használni, az ő beleegyezésével.
 •  Ha következetesek vagyunk a a határok meghúzásában az online viselkedésekkel kapcsolatban, valamint az online-offline egyensúly kialakításában.

Kapcsolódó Cikkek

 • Ezért fontos matekot tanulni!

  Ezért fontos matekot tanulni!

  Van egy különös nép Dél-Amerika esőerdőiben, az ő világukban nem létezik a matematika. De mielőtt minden iskolás gyerek ebbe a matekmentes paradicsomba vágyna, nézzük meg, hogy miért léteznek olyan civilizációk, ahol nincsen matematika, és miért alakult ki mégis a legtöbb kultúrában.

 • Tudta? Ezekre is jó az ecet

  Tudta? Ezekre is jó az ecet

  Nagyon sokan a drága tisztítószereket vásárolják, mivel abban reménykednek, hogy végre tiszta lesz a gáztűhelyük, ragyogni fognak az odakozmált edényeik.

 • Tenyerünkön hordozzuk a különlegességünket

  Tenyerünkön hordozzuk a különlegességünket

  A tenyérből való olvasás az emberi sorsot illetően, nem új keletű tudomány. Sok-sok évszázadnyi tapasztalat alapján állítják, hogy vannak bizonyos vonalak, amelyekből következtetni lehet az illető személyiségére. Ilyen az „életvonal”. Az apost.com szerint világszerte sok ember hisz abban, hogy a tenyerünkön lévő vonalak sok mindent felfedhetnek a személyiségünkről és még a jövőt is segíthetnek megjósolni.

 • 5 tipp, hogy szépeket álmodjon

  5 tipp, hogy szépeket álmodjon

  Időjárási frontok jönnek és mennek, ezekben mindenkinek volt része mostanában. Gyakran panaszkodnak embertársaink, hogy nehezen tudnak elaludni.