2020. február 25., kedd
Mátyás

Egyéb XIX.kerület

Nem hiteles, ha a baloldali többség vizsgálja a Lackner-féle korrupciós botrányt

A Fidesz–KDNP szerint ha igazak Lackner Csaba hangfelvételeken elhangzott állításai, mindenkinek távoznia kell a közéletből, aki érintett Kispest valaha volt legnagyobb korrupciós botrányában. Dódity Gabriella (Fidesz–KDNP) önkormányzati képviselő hangsúlyozta: a kormánypárti képviselők részt vesznek az önkormányzati tényfeltáró bizottság munkájában, de azt aggályosnak tartja, hogy az a baloldali összefogás alkotja a többséget, amelynek tagjaira Lackner Csaba terhelő állításokat fogalmazott meg.

Lackner Csaba jóslatai egyre-másra testet öltenek (Fotó: Máté Krisztián)

Minden, a kispesti közéletet érintő, a Lackner-féle korrupciós botrányt tisztázó kezdeményezésben részt vesznek a kispesti Fidesz–KDNP-s képviselők, így a várhatóan hamarosan felálló vizsgálóbizottságban is – mondta lapunknak Dódity Gabriella önkormányzati képviselő. Azonban – tette hozzá – komoly hitelességi kétségek merülnek fel, ha a baloldali összefogás képviselői vannak többségben a bizottságban, amelynek több tagjára Lackner Csaba (ex-MSZP) terhelő állításokat fogalmazott meg a felvételeken.


„Ha csak a töredéke igaz, távozniuk kell”

Dódity Gabriella a helyzet tisztázására törekszik (Fotó: Máté Krisztián)

– A bizottság akkor tudja érdemben segíteni a hatóságok munkáját, ha megállapításait nem a nyilvánosság előtt teszi, hiszen azzal veszélyeztetheti a nyomozás eredményességét. Tehát ezeket csak akkor érdemes a közvélemény előtt is bemutatni, ha már nem veszélyeztetik a nyomozás sikerességét – hangsúlyozta. – A helyzetet mindenképpen tisztázni kell, erre azonban nem láttuk az igyekezetet a városvezetés részéről. De ha csak a töredéke is igaz Lackner Csaba állításainak, mindannyiuknak távozniuk kell a közéletből.


Mi lesz Somogyival?

Felelősségre vonják Somogyit (balra) Gajdáék?

A kormánypárti önkormányzati képviselő szerint a hangfelvételen elhangzottak több, már korábban is – részben – ismert gyanús ügyre ráterelik a figyelmet: ilyen például Somogyi László szocialista képviselő, Somogyi Lászlóné volt férje viselt dolgai, akinek cégei az utóbbi években milliárdos nagyságrendben nyertek el önkormányzati megbízásokat.

– Ez ellen többször fel is szólaltunk, de Gajda Péter szerint ez nem vetett fel aggályokat – emlékeztetett Dódity Gabriella. Azonban amikor a hangfelvételen Lackner Csaba arról értekezett, hogy aki az önkormányzati politikában nem keresi meg az évi százmillió forintot, az „hülye”, arról is beszélt, hogy „aki jól csinálja, az igazából nem a büdzséből veszi el, hanem olyan emberekkel köt szerződést, (…) ahonnan a külső vállalkozóktól jön vissza”.

Lackner, a jós

Lackner, Kránitz és Gajda

A botrány kirobbanása óta egyébként több olyan eset is történt, amelyet Lackner Csaba „megjósolt” a hangfelvételeken: például Gajda Péter (MSZP) polgármester a saját hatáskörében duplájára emelte Kránitz Krisztián fizetését, és távozott a hivatalból az építéshatósági iroda vezetője, Guzmics Zsombor.

– Ez bőven elég ahhoz, hogy valóságosnak és ne kocsmai szintű beszélgetésekben elhangzott butaságoknak véljük Lackner Csaba szavait – hangsúlyozta Dódity Gabriella.

Kapcsolódó Cikkek