2020. július 15., szerda
Henrik, Roland

Egyéb Tatabánya

Növekszik a Zöld Generáció

Huszonegy napelemparkból álló beruházást adtak át Veszprémben. A fejlesztés egy országos beruházás része, amely összességében 100 ezer ember éves villamosenergia szükségletét fedezi majd – közölte az MVM Zöld Generáció Kft. ügyvezető igazgatója.

Veszprém – Varga László elmondta, hogy az országosan tervezett 110 naperőműből 94-et már megépítettek. A 21 erőmű 6 milliárd forintba került, a teljes március végéig megépülő beruházás összköltsége pedig 48 milliárd forint. A most átadott 21 erőmű Bicskén, Bodajkon, Csókakőn, Csornán, Fertőszéplakon, Győrváron, Kajárpécen, Kisbéren, Komáromban, Kőszegen, Nagyvázsonyban, Öskün, Várpalotán, Veszprémben és Zalaegerszegen működik – mondta Varga László.


A tervezett 110 naperőműből 94 már megépült (fotó: illusztráció)

Mint mondta, a naperőművek használatával a villamosenergia-termelés szén-dioxid-kibocsátása, valamint az üvegházhatású gázok mennyisége is csökkenthető, így  a klímavédelmi célok eléréséhez is jelentősen hozzájárul a beruházás.

Negyedszázadra tervezve

A kiserőművek teljesítménye egyenként fél megawatt, az élettartamuk pedig 25 év.

Az ügyvezető elmondta azt is, hogy az MVM Csoport országosan megépülő 110 naperőművének összes kapacitása meghaladja a 100 megawatt beépített teljesítményt, ezek az egységek évente több mint 110 gigawattóra áramot termelnek majd. Porga Gyula, Veszprém polgármestere (Fidesz–KDNP) arról beszélt, hogy a város 2011-ben elfogadott klímastratégiáját Európai Klímasztár díjjal ismerték el, ami jól mutatja Veszprém elköteleződését a klímavédelem mellett. Az MVM Zöld Generáció Kft. 2019 februárjában alakult, megújuló és megújítható energiákkal foglalkozik, üzemeltetést, fejlesztést végez, beruházásokat készít elő, 30 fő dolgozik a cégnél.

Kapcsolódó Cikkek