2020. július 14., kedd
Örs, Stella

Sport

Nyolc és fél millióan követik a kerékpáros csapatot

Visszatér az egyik legtöbb Facebook-követővel rendelkező profi kerékpáros csapat: 2018 után is elindul a Tour de Hongrie-n a Novo Nordisk. Az amerikai csapatban szerepel az elmúlt másfél évtized egyik kiemelkedő magyar versenyzője, Kusztor Péter is.

A Novo Nordisknak küldetése van a profik mezőnyben, a sportolók személyes példájával akarja felhívni a cukorbetegek figyelmét arra, hogy akár élsportolóként is élhetnek teljes életet. Igazi nemzetközi csapatról van szó, amelyben két-két francia, ausztrál, holland és olasz, illetve egy-egy svájci, spanyol, finn, brit, ír, új-zélandi és üzbég szerepel az idén.


Korábban is volt magyar kapcsolat: 2011-ben és 2012-ben az akkor  1 nevet viselő csapatban profiskodott a világbajnoki ezüstérmes Bodrogi László. A Team Type 2013-ban változtatta meg a nevét Team Novo Nordiskre, amely azóta is a világ egyik vezető gyógyszeripari cégének nevét viseli, Bodrogi László akkori csapattársai közül pedig a spanyol David Lozano még mindig itt aktív.

A Team Novo Nordisk küldetése, hogy bármerre jár a nagyvilágban, versenyzői találkoznak az adott országban, településen élő diabéteszes emberekkel, s megmutatják nekik, hogy különleges dolgokra is képesek lehetnek – a betegségüktől függetlenül. Az amerikai gárda bringásai minden versenyükön változtatnak egy kicsit a világon, bármerre is járnak. A klubé a sportág egyik legnagyobb közösségi médiatábora, Facebook-oldalukat több mint nyolc és félmillió követik.


Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint mintegy 437 millió ember él cukorbetegséggel, de az előrejelzések szerint a diabétesz valamely típusa az elkövetkező két évtizedben már minden tizedik embert érinti fogja. Magyarországon a felnőtt lakosság 15 százaléka küzd valamilyen cukoranyagcsere-zavarral, közülük pedig minden második diagnosztizált cukorbeteg. A diabétesz súlyos betegség, és sokan hiszik azt, hogy abba kell hagyniuk a sportolást, pedig a mozgás hatékony eszköz, ami segít a további szövődményeket megakadályozni. Erre a tényre kívánják felhívni a betegek figyelmét a Team Novo Nordisk tagjai, akik valamennyien cukorbetegek. A huszonegy-harmincöt év közötti versenyzők vagy még a betegségük felfedezése előtt, vagy már diabétesszel élve kezdték el sportolói pályafutásukat, sőt akad köztük olyan is, akit már sportolóként diagnosztizáltak a betegséggel. Például Kusztor Péter, aki a Cseh Körversenyen szenvedett  kulcscsont-törést és a vizsgálatok során derült ki, hogy a válogatott bringás cukorbeteg…

A műtét utáni gyógyulás során Kusztor a versenyek helyett egy egészen más életre készült, végül aztán újabb fordulatot hozott a sorsa: bekerült a Novo Nordisk prokontinentális csapatába.

„Bárki számára lesújtó hír lehet, ha közlik vele, hogy cukorbetegséget diagnosztizálnak nála. Számomra is sokkoló és ijesztő pillanat volt ez, ami rengeteg bizonytalanságot hozott és számtalan kérdést vetett fel. Egy ilyen hír után az ember élete alapjaiban megváltozik, és ez hatással van mások életére is” – nyilatkozta akkor Kusztor Péter, akit örömmel fogadott a Novo Nordisk.

Kapcsolódó Cikkek