2020. augusztus 11., kedd
Zsuzsanna, Tiborc

Belföld

Orbán: A fő kérdés, hogyan őrizzük meg nemzeti és keresztény identitásunkat

A kereszténydemokrata pártoknak jó esélyük van az együttműködés megteremtésére a mérsékelt iszlám pártokkal, mert közös bennük, hogy mindegyik ragaszkodik saját identitásához – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Centrista Demokrata Internacionálé vezetőségi ülésén az Indonéziában.

Amikor néhány évvel ezelőtt itt jártam, felfedeztem, hogy létezik itt egy párt, amely a Fidesszel azonos módon gondolkodik. Ez nagyon inspiráló volt. Kíváncsi lettem arra, hogy miként működik, mit jelent az a politikai filozófiában, ha az ember nem keresztény, hanem muzulmán – mondta Orbán Viktor, a CDI egyik alelnöke, utalva az indonéz kormánypártra. Szerinte a mostani látogatás után jó esély mutatkozik az együttműködésre.MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán szerint az önazonosság megőrzésében nehéz dolgunk van Európában, ugyanis a liberális erők folyamatos nyomást gyakorolnak ránk.

– Az önazonosság megőrzésében nehéz dolgunk van Európában. Európában az a fő kérdés, hogy miképpen tudjuk megőrizni nemzeti és keresztény identitásunkat egy olyan időszakban, amikor az úgynevezett európai haladó, liberális politikai erők megpróbálnak nyomást gyakorolni ránk. Megpróbálják átvezetni a társadalmakat egy olyan korszakba, amelyet ők posztkeresztény, posztnemzeti kornak neveznek. Mi azok közé tartozunk, akik szerint az ember számára a legfontosabb az identitása, és mi ragaszkodunk nemzeti és vallásos identitásunkhoz – jelentette ki Orbán Viktor.


– Az úgynevezett nemzetközi, fősodorbeli liberális gondolkodók és médiájuk megpróbál meggyőzni bennünket, XXI. századi modern embereket arról, hogy a béke és a szabadság megteremtéséhez az embernek meg kell szabadulnia az identitásától. De mi nem szeretjük ezt a gondolkodásmódot. A muszlimok is ragaszkodnak a saját identitásukhoz, és mi, keresztények is, ez közöttünk a hasonlóság. Mindegyikünknek meg kell találni önazonosságunk megőrzésének módját, és ellenállni a nyomásnak, amely szerint könnyebb és boldogabb az ember élete, ha nem tudja pontosan, kicsoda, csak azt, hogy ember – mondta a miniszterelnök.

Kapcsolódó Cikkek