2020. május 30., szombat
Janka, Zsanett

Külföld

Orbán Viktor: Ausztria természetes partnere Magyarországnak

Ausztria természetes partnere Magyarországnak és a visegrádi csoportnak (V4), sok területen együttműködhetnek – mondta Orbán Viktor csütörtökön Prágában, a visegrádi országok és Ausztria vezetőinek csúcstalálkozóján.

– Ausztria fontos maradt Közép-Európának, mint befektető, piaci és kereskedelmi partner, továbbá Ausztria fontos biztonsági partnerünk lesz a jövőben is, mert a migráció kérdésében „egy cipőben járunk”. Ha a migránsok Magyarországon keresztül áttörnek Ausztriába, vagy ott maradnak, vagy továbbmennek Németországba, ezért Ausztriának is érdeke, hogy a magyar határvédelem sikeres legyen – mondta a magyar miniszterelnök a visegrádi négyek közös sajtótájékoztatóján.MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A kormányfő szerint a találkozó legnagyobb eredménye, hogy azonosították az együttműködés területeit: ilyen a migráció, a biztonság, a határvédelem, a versenyképesség, a klímavédelem és a bővítés. Ugyanakkor azonosították az „együtt nem működés” területeit is: ilyen a nukleáris energia.

Orbán úgy vélte, a találkozó értékes volt, mert gratulálhatott Sebastian Kurz osztrák kancellárnak a második kormánya megalakulásához, és első kézből ismerhették meg e kormány terveit. Fontos volt a tanácskozás azért is, mert európai témák szerepeltek a napirenden, az összes lényeges külpolitikai kérdés, a bővítés és a költségvetés is – közölte.MTI/Koszticsák Szilárd

– A V4-nek különösen fontos volt ez a találkozó, mert jelezte a külvilágnak, hogy nem elzárkózni akarnak, hanem keresik az együttműködést a többi európai országgal – fogalmazott Orbán Viktor.

Kérdésre a kormányfő elmondta: abban az ügyben, hogy a klímavédelem érdekében ne a kohéziós forrásokat csökkentsék, közös álláspontot képviselnek a V4-es országok, de meglátják, mi lesz a tárgyalásokon. Ha több Európát akarunk, több pénz kell, de azt nem a régi programok rovására kell előteremteni – jelentette ki.

Kapcsolódó Cikkek