EUR: 344,20 Ft
CHF: 320,28 Ft
2020. augusztus 10., hétfő
Lőrinc

Külföld

Orbán Viktor képviseli Magyarországot a holokauszt nemzetközi emléknapján

Január 27-én lesz 75 éve, hogy a Vörös Hadsereg csapatai felszabadították az auschwitzi haláltábort. Ez a nap a holokauszt nemzetközi emléknapja is, idén azonban már hamarabb több jelentős programmal megkezdődik az emlékezés – számol be a Magyar Nemzet.

Megalapítása óta ez az ország legnagyobb eseménye – érzékeltette Jiszráel Katz izraeli külügyminiszter, hogy mennyire készülnek az évfordulóra Izraelben. A héten már a világ 46 vezetőjét várják Jeruzsálembe az ötödik holokausztfórumra, melyre harmincmillió sékelt (több mint 2,5 milliárd forintot) különítettek el. Valóban példátlanul illusztris a rendezvény névsora: többek között Mike Pence amerikai alelnök, Vlagyimir Putyin orosz, Emmanuel Macron francia, Frank-Walter Steinmeier német elnök, továbbá Károly walesi herceg, Vilmos Sándor holland és VI. Fülöp spanyol király is megjelenik. Magyarországot Jeruzsálemben Áder János köztársasági elnök képviseli, míg Orbán Viktor miniszterelnök 27-én Ausch­witzban vesz részt az emléknapon. Hiányzik majd viszont Izraelből Andrzej Duda, a lengyel elnök azt kifogásolta, hogy nem szólalhat fel a rendezvényen.


Fotó: Wikipedia

A héten ugyancsak Auschwitzba látogat a Muszlim Világliga főtitkára, Mohammad bin Abdul Karim Al-Issza is. A szaúdi származású muszlim vezető a szélsőségesség elleni harc és a vallások közötti békés együttélés egyik élharcosa, találkozott már például Ferenc pápával, Kirill ortodox pátriárkával, és szorgalmazta az együttműködést Izraellel. A Deutsche Welle német csatorna által idézett adatokból kiderült, hogy bár tavaly 2,3 millió látogatója volt Ausch­witznak, közülük csak 3200-an regisztráltak az arab világból. Rajtuk kívül ugyanakkor francia, norvég, német és más nemzetiségű muszlimok is megfordulnak olykor az emlékhelyen – írja a Magyar Nemzet.

Kapcsolódó Cikkek