EUR: 353,82 Ft
CHF: 332,49 Ft
2020. július 07., kedd
Apollónia

Egyéb V.kerület

Otthon az V. kerületben

Épülni kívül és belül, vagyis egyszerre teremteni szerethető, élhető lakókörnyezetet és összetartó, erős közösséget – ez évek óta Belváros Önkormányzatának a célja, és ez marad 2020-ban is.

– Az eredmények magukért beszélnek, csak folytatnunk kell, amit eddig véghezvittünk – fogalmazott Szentgyörgyvölgyi Péter, Belváros polgármestere 2019 őszén, az újraválasztását követő első képviselő-testületi ülésen. A városvezető sommásan foglalta össze: a teremtett értékekhez ragaszkodnak továbbra is.


Nekünk is szép

Belváros mindig is vonzotta a látogatókat látványosságaival, valamint a kultúra, a színházak, a mozik, a jó éttermek, a kávéházak iránt érdeklődők is szívesen érkeznek az V. kerületbe. Az önkormányzat azonban mindenekelőtt arra törekszik, hogy az itt élők számára is otthonos, lakható terek jöjjenek létre.


Szentgyörgyvölgyi Péter Belváros polgármestere a Virágos Magyarország díj átvételén (fotók: Illusztrációk)

A hamarosan megnyitó Belvárosi Sportközpont látványterve

A Belvárosi Közösségi Tér egyik játszószobája

Az elmúlt években több nagyszabású projekt indult meg a közterületek megújítására. Szebb és zöldebb lett, ugyanakkor utcabútoraival, kialakításával sokkal inkább szolgálja a szabadidő eltöltését, a közösségi együttlétet a Vörösmarty tér, a Podmaniczky tér és a József nádor tér. Új burkolatot kapott számos utca, fákat ültetnek ahol csak lehet, és folyamatosan kiemelt figyelmet fordítanak a köztisztaságra. Az önkormányzat újabb nagyszabású beruházása a Vadász utcában épülő sportkomplexum, amely az aktív szabadidő lehetőségét nyújtja a város szívében élőknek.

 

Zöld szemlélettel közlekedni

 

Belvárosban a sűrűn elhelyezkedő épületek és a szűk utcák adottságai miatt az önkormányzat egyedülálló megoldást talált arra, hogy csökkentse a parkolóhely-kereséssel járó forgalmat és környezetszennyezést. Egy új mobilapplikációs rendszernek, a Parkernek köszönhetően, Budapesten úttörő módon, az autósok telefonjuk segítségével tudhatják meg, hol vannak még szabad helyek az V. kerületben, így nem köröznek feleslegesen.

Belváros elismerései csak az elmúlt évekből:

 • UNICEF Gyermekbarát Település
 • Családbarát Önkormányzat
 • Idősbarát Önkormányzat
 • Az Év Közösségi Tere – Belvárosi Közösségi Tér
 • Budapestért-díjat – BLESZ
 • Virágos Magyarország díj

 

 

A zöld közlekedés szívügye az önkormányzatnak, ezért támogatja a lehető legtöbb eszközzel a kerékpáros közlekedést is. A társasházak vissza nem térítendő kölcsönt igényelhetnek kerékpártárolók létesítésére, a közterületeken pumpákat üzemeltetnek, és kerületszerte számos kerékpártámasz szolgálja a bicikliseket.

A közösség

Az önkormányzat számára fontos, hogy az itt élők otthonuknak érezzék az V. kerületet. Ehhez többek között az önkormányzat a Mérleg utcai Belvárosi Közösségi Tér működtetésével járul hozzá, amely 0–99 éves korig várja a belvárosiakat ingyenes programokkal, szabadidős lehetőségekkel, gyermekfelügyelettel és persze közösséggel. Az önkormányzat ösztöndíjakkal támogatja az iskoláskorú sportolókat, a tudományokban vagy a művészetekben kiemelkedő fiatalokat. A fiatal szülőket  babaköszöntő csomaggal, és a kisgyermekkel kapcsolatos kiadások – mint például a védőoltások költsége – átvállalásával segíti, a kismamákat és az iskoláskorú gyerekeket utazási támogatásban, a szülőket színházlátogatási kedvezményben részesíti.  Kedvezményes burgonya és fenyőfa vásárlási lehetőségekkel, ingyenes alma és muskátli akciókkal járul hozzá az itt lakók kiadásainak mérsékléshez, fűtéstámogatást biztosít a nagycsaládosoknak, időseknek, rászorulóknak. Idős klubokkal, okosotthonok felszerelésével segít az időskorúak elmagányosodása ellen.

Kapcsolódó Cikkek

 • Kupa vagy liga?

  Kupa vagy liga?

  Az Atomerőmű KSC Szekszárd jelezte az Európai Kosárlabda Szövetségnek, hogy a következő szezonban az Európa Kupa helyett az Euroligában szeretne indulni.

 • Mehetünk már szaunázni?

  Mehetünk már szaunázni?

  Az országszerte bevezetett enyhítéseknek köszönhetően sorra nyílnak a fürdők, beüzemelik a strandokon a termálmedencéket is és befűtötték a szaunákat.