EUR: 355,12 Ft
CHF: 331,83 Ft
2020. július 14., kedd
Örs, Stella

Életmód

Óvatósság! Így megelőzhető a lakástűz

Az újévben alig több mint egy hét alatt nyolcan vesztették életüket lakástűzben, és harminchárman sérültek meg. A lakástüzek kiváltó okai között még mindig a dohányzás, illetve a nyílt láng, valamint a tüzelő berendezések helytelen használata szerepelt a sütés-főzés mellett.

2019-ben több mint százan vesztették otthonukban életüket, jellemzően nyílt láng – gyertyák, mécsesek – használata során, égő cigaretta okozta tűz következtében, elektromos zárlat, vagy a tüzelő berendezés helytelen használata miatt keletkezett tűz miatt.


A téli időjárás kedvez a lakástüzek kialakulásának. Az emberek több időt töltenek otthon, többet főznek, többet kell világítani, intenzíven kell fűteni. A katasztrófavédelem mindenkit arra kér, hogy figyeljenek egyedül élő idősebb szomszédjukra, ismerősükre. Egy füstérzékelő beszerzése jelentős lépés a biztonságos otthon megteremtéséhez, hiszen a statisztikák szerint nemcsak haláleset nem következett be, de még nagyobb tűz sem keletkezett azokban a lakásokban, házakban, ahol volt ilyen berendezés.

A tragédiák odafigyeléssel is megelőzhetők:


 • Égő cigarettával ne feküdjön le, mindig nyomja el, oltsa el a parázsló cigarettacsikket!
 • Csak megbízható forrásból származó elektromos berendezést vásároljon és használjon, ne alakítsa át házilag az elektromos berendezést! Az elektromos hálózat átalakítását, javítását csak szakemberrel végeztesse!
 • A lakásban helyezzen el füstérzékelőt a tűz korai szakaszban történő észlelése érdekében!
 • Ügyeljen a tüzelő, fűtő berendezés helyes begyújtására és a tűz körültekintő táplálására!
 • Ne halmozzon fel éghető anyagot tüzelő, fűtő berendezés körül!
 • Ne takarja le a tüzelő, fűtő berendezést!
 • Soha ne hagyjon felügyelet nélkül gyertyát, mécsest, egyéb nyílt lánggal égő tárgyat!
 • Távolítsa el az éghető anyagokat a gyertya, mécses, egyéb nyílt lánggal égő tárgy környezetéből, mielőtt meggyújtaná!
 • Gyermekek elől zárjon el, helyezzen megfelelő magasságba minden tűzgyújtásra alkalmas eszközt (gyufát, öngyújtót)!

Kapcsolódó Cikkek

 • Költözködni – „kényelmesen”, jókedvűen is lehet!

  Költözködni – „kényelmesen”, jókedvűen is lehet!

  Költözést összehozni nem egyszerű dolog. Aki próbálta már, annak mindig emlékezetes marad ez a tevékenység. Vannak, akik azt állítják, hogy fel lehet rá készülni például csomagolóanyagok, dobozok beszerzésével. Így aztán nem is kell kapkodni és a feleslegessé vált holmikat egyúttal ki lehet dobni a szeméttárolóba.

 • Így mossa a színeresztő ruhákat!

  Így mossa a színeresztő ruhákat!

  Manapság sokan mosnak nem kézzel, hanem géppel. S amikor a mosógépből kiveszik a ruhákat, akkor érik a háziasszonyokat meglepetések. Az elszíneződés oka néha nagyon is prózai: volt olyan textília a ruhák között, amely eresztette a színét.