2020. július 11., szombat
Nóra, Lili

Életmód

Ránk figyel a nemzetközi cirkuszi szakma

A cirkuszvilág egyik legjelentősebb fesztiváljává nőtte ki magát a Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál, ahová több kontinens cirkuszművészei neveznek a legjobb számaikkal. A kitüntetett artistaművészek idén négy kontinensről érkeznek. A produkciókat rangos szakmai zsűri bírálja el.

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár fogadta a kínai művészeket (Fotók: Fővárosi Nagycirkusz)

A Budapestre érkező kínai artistaművészeket a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár fogadta, és a helyszíni sajtótájékoztatón elmondta, hogy a kínai cirkuszművészet élvonalába tartozó művészek két éve készülnek a produkciókra. A csapat 31 tagja 10 előadáson lép fel Budapesten.


A kínai művészek

Az államtitkár kiemelte, hogy a magyar–kínai cirkuszművészeti partnerség hosszú évek óta tart, a sikeres együttműködés keretében szeptemberben egy magyar artistaosztály utazhat Pekingbe, hogy továbbfejlesszék tudásukat. A január 8-án kezdődő cirkuszfesztiválról Grézer József, a Fővárosi Nagycirkusz szakmai vezetője is beszélt. – A nemzetközi eseményre 10 ezer vendéget várunk, a fesztivál győztesei két és fél hónapon át szerepelhetnek a a Fővárosi Nagycirkusz műsorában – árulta el a szakmai vezető. A cirkuszfesztivál az artistaművészek ünnepélyes bevonulásával veszi kezdetét január 8-án, szerdán.

 

A Duo Togni gurtni számát is megtekinthetik a XIII. Budapest Nemzetközi Cirkkuszfesztivál “B” versenyprogramjában január 9-én 19 órától, valamint január 11-én 11 órától és 19 órától

A nézőknek három alkalommal lesz lehetőségük a versenyprogramokat megtekinteni, amelyekben a világ legjobb artistaművészei mérik össze a tudásukat. A XIII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál január 13-án nagyszabású díjátadó gálaműsorral zárul. A cirkuszfesztivál részletes programja a www.fnc.hu weboldalon érhető el.


Szakmai konferencia is lesz

A fesztiválhoz két további program is kapcsolódik, a Szépművészeti Múzeumban UNESCO szakmai konferenciát tartanak a cirkusz kulturális örökségéről.  Az Európai Cirkusz Szövetség (European Circus Association) szakmai konferenciáját a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban szervezik. A szimpózium két nagy témája az artistaképzés és a cirkuszi utazó gyerekek oktatása-nevelése lesz. 

 

A Szent Boszorkány

Ezek a lélegzetelállító maszkok a Szent Boszorkány című összművészeti előadás jelmezeii, amely a fesztivál 0. napján látható

Pál Dániel Levente, a Fővárosi Nagycirkusz dramaturgja az M1 aktuális csatornán beszélt arról, hogy a magyar művészek nagyon jó helyet foglalnak el a világ cirkuszművészei között, köszönhetően annak is, hogy a Fővárosi Nagycirkusz egész évben nyitva tartó kőcirkusz, ami Közép-Európában egyedülállónak számít. A dramaturg beszélt arról is, hogy január 7-én, kedden, a fesztivál nulladik napján mutatják be a Szent Boszorkány című produkciót, amelyet Kalmár Ákossal közösen hozott létre. A darab a cirkuszi zsánerszámokat a magyar néptánc és a fizikai színház formanyelvével keverve olyan fantáziavilágba hívja a nézőket, amely újdonság dramaturgiájában, színpadi nyelvében és zenei világában is.

Kapcsolódó Cikkek