EUR: 359,28 Ft
CHF: 339,98 Ft
2020. április 02., csütörtök
Áron

Külföld

Rekordáron kelt el egy ritka arany pénzérme

Egymillió fontért (394 millió forint) kelt el egy VIII. Eduárd brit királyt ábrázoló ritka arany pénzérme Londonban, elnyerve a minden idők legdrágább brit pénzérméjének címét.

A pénzdarab egyike azon hat érmének, amelyet a Királyi Pénzverde készített Eduárd 1936-os trónra lépésekor, és amelynek tömeggyártása 1937. január 1-jén kezdődött volna meg.


Az uralkodó azonban 1936 decemberében lemondott a trónról, hogy feleségül vegye Wallis Simpson többször elvált amerikai asszonyt. A pénzérmék tömeggyártására nem került sor és az elkészült darabok soha nem kerültek forgalomba.

Eduárd egyébként ragaszkodott ahhoz, hogy arca bal fele kerüljön fel az egy fontsterlinges aranypénzre, szakítva azzal a hagyománnyal, hogy minden új uralkodót az elődjével ellentétes irányba nézve örökítenek meg.

A 22 karátos aranyból készült érme valamivel kisebb és könnyebb, mint a modern egyfontos, átmérője 22 milliméter, súlya 7,98 gramm.

A hat pénzérméből négyet múzeumok és egyéb intézmények őriznek, kettő magántulajdonban van.

Létezésükről nem sokan tudtak egészen 1970-ig, mivel a brit uralkodócsaládot annak idején mélyen megrázó botrány miatt elzárva tartották őket és nem képezték részét a Királyi Pénzverdéhez tartozó múzeum gyűjteményének.

A most gazdát cserélt pénzérmét a pénzverde kutatta fel az Egyesült Államokban és hozta vissza Nagy-Britanniába egy magángyűjtő számára.

VIII. Eduárd lemondása után a pár windsori hercegként és hercegnéként élt tovább. Elhagyták Nagy-Britanniát és Franciaországban telepedtek le. Ott éltek egészen halálukig, a windsori herceg 1972-ben, Simpson 1986-ban halt meg.

Kapcsolódó Cikkek

  • Elhunyt Ellis Marsalis Jr.

    Elhunyt Ellis Marsalis Jr.

    Elhunyt Ellis Marsalis Jr. amerikai dzsesszzongorista és zenetanár. A műfajban híres Marsalis család feje 85 éves volt és a koronavírus következtében halt meg szerdán egy New Orleans-i kórházban.

  • Újabb szigorításokat vezettek be a nyugat-balkáni államokban is

    Újabb szigorításokat vezettek be a nyugat-balkáni államokban is

    Szerbiában a közvetlen érintkezéssel járó tevékenységet végzők üzleteit zárták be, Montenegróban hiteltörlesztési moratóriumot vezettek be az új típusú koronavírus-járvány okozta gazdasági problémák kezelésére, míg Bosznia-Hercegovina és Horvátország csütörtökön lezárta húsz közös határátkelőhelyét.