EUR: 363,76 Ft
CHF: 344,44 Ft
2020. április 07., kedd
Herman

Külföld

Rengeteg a szánkóbaleset Ausztriában, figyelmeztetést adtak ki

Évente több ezer szánkóbaleset végződik a kórházban Ausztriában: az osztrák közlekedésbiztonsági felügyelet (KFV) közleményt adott ki, melyben a szánkózás és bobozás veszélyeire, a szabályok betartásának és a sisak viselésének fontosságára hívja fel a figyelmet.

Ausztriában 2014 és 2018 között 8200-an szenvedtek olyan súlyos sérüléseket szánkózás vagy bobozás közben, hogy kórházi kezelésre volt szükségük.


“Meg kell tanulni helyesen szánkózni, a vakmerőség, a helyzet hibás megítélése és a hiányos technika vagy felszerelés miatt az ártatlan téli szórakozás könnyen súlyos sérülést okozhat” – figyelmeztetett a veszélyre Ilona Schöppl, a KFV munkatársa.

Úgy vélte, hogy csalóka az a széleskörben elterjedt vélemény, miszerint a szánkó mindenki számára könnyen kezelhető téli sporteszköz.

Csak 2018-ban 2200 eset végződött a kórházban és minden negyedik sérült tartós ellátásra szorult. A gyerekek fokozottan érintettek: a szánkózás közben megsérültek 35 százaléka 15 év alatti.

A szánkózással szerzett leggyakoribb sérülés a csonttörés, valamint az inak és izmok sérülése. Gyakoriak a fejsérülések, ezek súlyossága számottevően attól függ, az érintett viselt-e sisakot, vagy sem.

A KFV ezért szánkózás közben is sisak viselését javasolja.

“Míg síelés és hódeszkázás közben már magától értetődő a sisak, a szánkózás esetében még szükség van a fejlődésre. A megsérült emberek több mint háromnegyede (78 százaléka) bevallotta, hogy a baleset során nem viselt fejvédőt” – mondta Schöppl.

A KFV az osztrák szánkószövetséggel együttműködve elkészítette a legfontosabb szánkózási szabályok áttekintését és online elérhetővé tette megelőzési célból.

Kapcsolódó Cikkek