2020. augusztus 14., péntek
Marcell

PR

Sikeres energetikai beruházások 15 kormányhivatali épületen

Tizenöt épületén valósított meg épületenergetikai beruházásokat Budapest Főváros Kormányhivatala a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében elnyert Európai Uniós forrásnak köszönhetően. A felújításokat 13 budapesti, egy váci és egy ceglédi épületen végezték Európai Uniós forrásból, a Magyar Állam támogatásával.

A KEHOP-5.2.2-16-2016-00015 számú projekt keretében történő felújítások építészeti, gépészeti, illetve az energetikai rendszer átalakítási munkákra terjedtek ki.


Az 1.44 milliárd forint Európai Uniós támogatás segítségével tizenöt épületén hajtott végre különböző energetikai korszerűsítést a kormányhivatal, így többek között napelemes rendszerek kialakítását, a nyílászárók cseréjét, valamint a hőszigetelést, ezzel elősegítve a hatékonyabb energiafelhasználást.

A projekt keretében megvalósuló beruházásoknak köszönhetően csökken az épületek ÜHG (üvegházhatású gázok) kibocsátása, miközben megmutatkozik a környezettudatos és fenntartható épületenergetikai szemlélet, valamint az energiatakarékosság és az ebből fakadó racionalizált üzemeltetés.


A fejlesztéseknek köszönhetően az érintett 15 ingatlan villamosenergia fogyasztása 58 százalékkal csökkent; míg 2016-ban több mint egymillió kilowattórát fogyasztottak, 2018-ban már csak 607 ezret. A földgáz és távhő fogyasztás is mérséklődött: a 2016-ban mért 13900 giga Joule fogyasztással szemben 2018-ban már csak mintegy 9700 GJ is elegendő volt. Az épületeken elhelyezett napelemeknek köszönhetően idén mintegy 400 000 kWh környezetbarát elektromos áramot termeltek a projekt keretében telepített napelemek. Az energiatakarékosabb működés eredményeképp az épületek üzemeltetési költségei is mérséklődtek.

A fejlesztéseknek köszönhetően a környezetvédelem és az energia hasznos felhasználása mellett, egyes helyszíneken az eddiginél esztétikusabb, korszerűbb munkakörnyezetek és ügyintézési terek is létrejöttek.
A projekt eredményeként összességében hatékonyabb energiafelhasználású, környezetbarát épületek állnak a dolgozók és az ügyfelek rendelkezésére.

Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege: 1.440 milliárd Ft

A projekt során korszerűsített épületek:

Kapcsolódó Cikkek

  • 7 tipp a testtartás javításához

    7 tipp a testtartás javításához

    Húzd ki magad! Hányszor hallottuk ezt a felszólítást gyerekként? Számtalanszor ránk szóltak a szüleink, a testnevelő tanár az iskolában és a gerincjóga tanárunk is.

  • Ajándékozás extra figyelemmel 

    Ajándékozás extra figyelemmel 

    Közösen indított jótékonysági akciót Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata a Máltai Szeretetszolgálattal. December 22-ig gyűjtik a nehezebb anyagi körülmények között élő gyerekek számára összeállított cipősdobozokat.