2020. július 12., vasárnap
Dalma, Izabella

Sport

Súlyos vádak Aján Tamás szövetsége ellen

Magyar bombát robbantott a német ARD televízió. Dokumentumfilmjében korrupcióval, doppingügyek eltitkolásával vádolta meg az Aján Tamás által vezetett Nemzetközi Súlyemelő-szövetséget (IWF).

 (MTI/EPA/Igor Kovalenko)

A Titkos dopping – a súlyemelők ura című film az általa megszerzett bizonyítékok alapján arra a következtetésre jutott, hogy az Aján Tamás által 19 éve vezetett IWF korrupt módon működött, titkos számlát vezetett, és eltussolta doppingügyeket.


A Nemzeti Sport online felületén megjelent írás szerint a német szövetség elnöke, Christian Baumgartner már több mint hét éve megtámadta Ajánt, és csak szteroid-világszövetségként emlegette az IWF-et, és átláthatatlannak nevezte a szervezet pénzügyeit, miután a NOB által folyósított 23 millió dollárból nyolccal nem tud elszámolni. Aján egyedül (illetve saját titkársága révén) rendelkezhetett a – titkos? – bankszámlák felett. Az ARD szerint 2009-ig kezelték így a pénzeket, és 5,5 millió dollár sorsa ismeretlen.


MTI/EPA/Zurab Kurcikidze

Mark Pieth, a bázeli egyetem jogászprofesszora szerint – mivel a pénz a lausanne-i székhelyű Nemzetközi Olimpia Bizottságtól (NOB) származik, a svájci ügyészségnek hivatalból, feljelentés nélkül is nyomozást kell indítania. Aján nem adott választ az eltűnt összegekre vonatkozó kérdésre, szóvivője viszont közölte, hogy a pénzek folyósítása idején érvényes szabályok alapján nem volt lehetőségük arra, hogy egy nemzetközi szövetség belügyeibe avatkozzanak.


(MTI/EPA/Paul Buck)

Az ARD azzal is megvádolta az IWF-et, hogy eltussolta a doppingügyeket, 2008 és 2017 között a mintegy 450 olimpiai és világbajnoki érmes csaknem felét nem ellenőrizték sikereik évében, és doppingellenőröket vesztegettek meg. A film a Magyar Antidopping Csoportot is gyanúba keveri, amely állítólag az IWF által megrendelt doppingvizsgálatok 77 százalékát végezte.

Mindenesetre jövőre közgyűlést tart az IWF, és aligha ülhet biztosan a székében Aján.

 

(MTI/EPA/Oresztis Panagiotou)

Veszélyben az olimpiai szereplés

Régóta veszélyben forog a súlyemelés olimpiai programban való szereplése. Máris kevesebb versenyző indulhat. A NOB többször jelezte, gondjai vannak a leginkább „doppingérzékeny 94 kilós kategóriával. A 2008-as és a 2012-es olimpiai doppingminták újraelemzéséből kiderült, hogy csak ebben a súlycsoportban tíz pozitív eset volt, míg összesen ötven sportolót fosztottak meg érmeitől. A kazah Ilja Iljin két olimpiai bajnoki címet bukott.

 

A MACS visszautasítja a vádakat

A Magyar Antidopping Csoport közleményben reagált a vádakra. Tiszeker Ágnes ügyvezető igazgató a szervezet nevében fejezte ki tiltakozásátA Magyar Antidopping Csoport adatait a Német Közszolgálati Televízió figyelmen kívül hagyta, sőt homályos, minden bizonyítékot nélkülöző, rosszindulatú célozgatások, és nem valós információk kifejezetten hamis, és elfogadhatatlan színben tüntették fel a Csoport munkáját”.

A közlemény hangsúlyozza, hogy a Magyar Antidopping Csoport ellenőrei „felsőfokú végzettséggel rendelkező, az egészségügy különböző területein tevékenykedő, megbecsült, feddhetetlen szakemberek”, és a szervezet „minden, a munkájukat érintő hamis, hazug, minden alapot és bizonyítékot nélkülöző hivatkozást és célozgatást” határozottan visszautasít.

Kapcsolódó Cikkek